Lemondott a kémszoftvercég vezetője

Lemondott Asher Levy, a Pegazus kémszoftver gyártó NSO cég vezetője miután óriási botrány övezte annak a hírnek a kirobbanását, hogy az izraeli rendőrség a szoftvert civilek ellen is bevethette – írja a Times of Israel.

A lap idézi Levyt és az NSO-t, a közlemény szerint ez egy szokásos lépés, mivel Levy az angol Novalpina Capital alap nevében töltötte be az elnöki funkciót, és miután az alap megszüntette az NSO-val való kapcsolatát, és helyére a Berkeley Research Group lépett, új elnököt neveztek ki, Finbarr O’Connort.

Levy 2020 áprilisától volt az NSO elnöke. Azóta számos leleplezés látott napvilágot a Pegazus kémprogramot használó kormányok állítólagos jogsérelmeiről.

Az elmúlt héten a Calcalist nevű hírportál hozta nyilvánosságra, hogy az izraeli rendőrség évekig használta a Pegazust izraeli civilek ellen, állítólag felügyelet nélkül, ráadásul olyan emberek ellen, akiket nem gyanúsítottak bűncselekménnyel. A rendőrség tagadta a vádakat, bár úgy tűnt, hogy elismerte a Pegazus használatát.

Pegazussal figyelhettek meg korrupció-gyanús polgármestereket

Az esetek mind 2016-ban történtek.