Először neveztek ki női főbírót Pakisztánban

Nőt neveztek ki a legfelsőbb bíróság tagjának Pakisztánban, az ország történetében először, a folyamat nem is ment zökkenőmentesen a férfiak uralta ottani igazságszolgáltatási rendszerben, de az 55 éves Ajesa Malik már le is tette az esküt – jelentette kedden az AP hírügynökség.

Malik eddig az ország második legmagasabb rangú bíróságának, a lahorinak (Pandzsáb tartomány) volt a vezetője 2012 óta.

Pakisztánban egy kilenctagú bizottság tesz ajánlásokat a bírói előléptetésekre. Ezúttal Malik jelölését a legfelsőbb bíróság tagjai közé a bizottság öt tagja helyeselte, négy ellenezte. Arif Alvi államfő a múlt héten jóváhagyta ezt, és ezzel lecsendesítette azokat, akik technikai okokra hivatkozva tiltakoztak a bírónő kinevezése ellen, aki 16 férfi mellett az egyetlen nő lett így a legfelsőbb bíróság soraiban.

Malik szövetségesei pedig azt remélik, hogy mostantól több nőt fognak bírónak kinevezni az iszlám országban, ahol a nőknek gyakran kell küzdeniük igazukért az igazságszolgáltatási rendszeren kívül és belül is. Utóbbi különösen igaz a szexuális erőszak eseteiben, amelyekben a társadalom, de a hatóságok is ritkán adnak hitelt az áldozatok vallomásának.

Malik ünnepélyes eskütételét Gulzar Ahmed, a legfelsőbb bíróság elnöke vezette. Gratulációt utána a legmagasabb szintről, Imran Hán kormányfőtől is kapott. Sah Mahmúd Kuresi külügyminiszter pedig azt írta a Twitteren: „Nagy nap ez Pakisztán életében”.

A legfelsőbb bíróság honlapja szerint Ajesa Malik alsóbb fokú iskoláit Párizsban és New Yorkban végezte el, majd a Harvard Egyetem jogi karán szerzett diplomát kitüntetéssel.

Istenkáromlásért ítéltek halálra egy fiatal nőt Pakisztánban

Nem ritka, hogy egy-egy gyanúsítottat meglincselnek, még bírósági tárgyalásuk előtt.