„Amerika készen áll a közvetlen tárgyalásokra Iránnal”

Az Egyesült Államok kész közvetlen tárgyalásokat folytatni Iránnal annak atomprogramjáról – erősítette meg hétfőn a külügyminisztérium, miután Teherán közölte, hogy fontolóra venné ezt a lehetőséget.

„Készek vagyunk a közvetlen találkozóra” – idézi az amerikai külügyminisztérium szóvivőjét a France24-re hivatkozva az Arutz7.

„Régóta azon az állásponton vagyunk, hogy eredményesebb lenne közvetlenül tárgyalni Iránnal, mind a JCPOA-tárgyalásokról, mind más kérdésekről” – mondta a szóvivő, utalva az Irán és a nagyhatalmak közötti atomalkura.

A szóvivő hozzátette, hogy a közvetlen találkozó lehetővé tenné a „hatékonyabb kommunikációt”, amely ahhoz szükséges, hogy egyetértésre jussunk abban, hogy mi szükséges a 2015-ös megállapodás újraélesztéséhez.

„Tekintettel Irán nukleáris előrelépésének ütemére, már majdnem kifutunk az időből, hogy egyetértésre jussunk a JCPOA teljes körű végrehajtásához való kölcsönös visszatérésről” – idézték a tisztviselőt.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Irán hétfőn közölte, hogy a Bécsben folyó, az alku helyreállítását célzó tárgyalások során fontolóra veszi a közvetlen tárgyalásokat az Egyesült Államokkal.

„Irán jelenleg nem tárgyal közvetlenül az Egyesült Államokkal” – mondta Hoszein Amir-Abdollahian televíziós nyilatkozatában, hozzátéve: „De ha a tárgyalási folyamat során eljutunk arra a pontra, hogy a szilárd garanciákat tartalmazó jó megállapodás elérése az Egyesült Államokkal való tárgyalások szintjét igényli, akkor ezt nem hagyjuk figyelmen kívül”.

A megjegyzések váltásnak tűnnek Irán politikájában, mivel az iszlám köztársaság korábban kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak „irányt kell változtatnia” és vissza kell térnie az atomalkuhoz, mielőtt bármilyen közvetlen tárgyalást folytatnának a felek.

Irán fokozatosan csökkentette a világhatalmakkal kötött 2015-ös atomalku betartását, válaszul arra, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök 2018 májusában kilépett a megállapodásból, ugyanakkor több közvetett tárgyalási fordulót is folytatott az Egyesült Államokkal az alku felélesztéséről. A megbeszéléseken a megállapodásban részes fennmaradó öt ország közvetítésével vesz részt.

A tárgyalások, amelyek célja, hogy Washington visszatérjen a megállapodáshoz, és biztosítsa, hogy Irán visszatérjen a megállapodásban vállalt kötelezettségeihez, áprilisban kezdődtek, és november végén folytatódtak újra, miután júniusban felfüggesztették őket, mivel Irán megválasztotta Ebrahim Raisi ultrakonzervatív elnököt.

Az iszlám köztársaság többször követelte, hogy az Egyesült Államok oldja fel az Iránnal szemben bevezetett szankciókat, és egyben biztosítsa Iránt arról, hogy nem hagyja el ismét a megállapodást, ami előfeltétele annak, hogy visszatérjen az alku betartásához.

A múlt héten arról számoltak be, hogy Oroszország az elmúlt hetekben egy lehetséges ideiglenes megállapodásról tárgyalt Iránnal. Az ideiglenes megállapodás korlátozott szankciókönnyítést tartalmazna, cserébe a teheráni atomprogram bizonyos korlátozásainak újbóli bevezetéséért – mondták a források.

A források megjegyezték, hogy az Egyesült Államok tud Oroszország Iránnak tett javaslatáról, de a Biden-kormány magas rangú tisztviselői elhatárolták az Egyesült Államokat az orosz törekvésektől.

A „deep state” nem egy összeesküvés-elmélet

„Az elit körökben azt mondják, hogy a mély állam egy szélsőjobboldali összeesküvés-elmélet. De akkor mi forgatta a kormányzat kerekeit az elmúlt évben, határozott vezető hiányában?