Zsidó Tudományok alapképzés indul a Milton Friedman Egyetemen

Két diploma megszerzésére és a héber nyelv elsajátítására is lehetőséget ad a Milton Friedman Egyetem Ashkenazium Intézetének új, Zsidó Tudományok alapképzése. Az ősztől induló és világi képzésekkel együtt is felvehető szakot azoknak a fiataloknak ajánlják, akik szeretnék jobban megismerni a zsidóságot.

A Milton Friedman Egyetem belvárosi kampuszú Ashkenazium Intézete szeptemberben, levelező tagozaton indítja el az új, Zsidó Tudományok alapszakot- áll a Neokohnhoz eljuttatott sajtóközleményben. A hat féléves, heti 12 órás (két és fél tanítási nap) képzésre nemcsak azokat a jelentkezőket várják, akik valamelyik zsidó felekezethez tartoznak, hanem azokat is, akik érdeklődnek a zsidó tudományok iránt, és szívesen tanulnák egy másik, világi szak mellett.

Az alapképzés tervezett témái között szerepel a zsidó történelem, zsidó filozófia, zsidó vallásismeret, továbbá a héber nyelv alapfokú oktatása is. A tananyag elsajátításával a hallgatók megismerhetik a mai, bonyolult közel-keleti helyzet történelmi gyökereit, és a vallások kialakulásának történetét is. A szeptemberben induló képzésre máris lehet jelentkezni.

„Úgy látjuk, hogy egyre több fiatal érdeklődik a téma iránt. A most induló Zsidó Tudományok szak egy másik, népszerű világi BA képzéssel is kombinálható, így párhuzamosan két diplomát szerezhetnek a jelentkezők. Ezzel a speciális tudással és a héber nyelv elsajátításával pedig a végzősök előnnyel indulhatnak majd a munkaerőpiacon” – mondta a képzésről Dr. Schottner Krisztina, oktatási rektorhelyettes.

A Zsidó Tudományokkal kombinálható alapképzések: emberi erőforrások, gazdaságinformatikus, gazdálkodás és menedzsment, kommunikáció és médiatudomány, közösségszervezés, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, pénzügy és számvitel, politikatudományok, szabad bölcsészet és szociológia. Ezekre a szakokra február 15. a jelentkezési határidő azok számára is, akik az új hitéleti képzéssel együtt szeretnék felvenni valamelyiket.

Az alapképzés a Rabbinikus Tanulmányok képzéssel is végezhető párhuzamosan, mely további heti 12 óra (két és fél tanítási nap) elfoglaltságot jelent. A Rabbinikus Tanulmányok képzés tematikájába a zsidó liturgia, középfokú halachikus tanulmányok, illetve felsőfokú héber és alapfokú jiddis nyelvoktatás tartozik.

„A Zsidó Tudományok alapképzés elindítását azért tartom fontosnak, mert a zsidó közösségnek nagy szüksége van azokra a szakemberekre, akik elmélyültek a zsidó történelemben, ismerik és gyakorolják a vallási szokásokat, illetve munkájuk során – ha más végzettséget is szereznek – képviselni tudják a zsidóság világszemléletét” – mondta Köves Slomó az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija.

A Zsidó Tudományok alapképzés hallgatóit – bizonyos feltételek mellett – az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség jelentős havi ösztöndíjjal támogatja majd.

Askenáz-képző mesterszak indul Budapesten

Az angol nyelvű MA szak 2021 szeptemberében kezdi meg működését.