Askenáz-képző mesterszak indul Budapesten

Szeptemberben mesterszakos Zsidó tanulmányok képzés indul Budapesten.

Az EMIH kezdeményezésére, a Milton Friedman Egyetem keretein belül megvalósuló Ashkenazium Intézet angol nyelvű MA kurzusain a legnevesebb amerikai és izraeli egyetemekről érkező vendégprofesszorok előadásait is hallgathatják majd a magyar és külföldi diákok.

Az EMIH, a hazai felsőfokú judaisztika oktatás színvonalának emelése céljából, a Milton Friedman Egyetemen belül létrehozza az Ashkenazium Intézetet, amely első lépésként önálló mesterszakos vallástudományi képzést indít. Az angol nyelvű MA szak 2021 szeptemberében kezdi meg működését. A név az európai zsidóság hagyományos „askenáz” megnevezésére utal, ugyanis

az Intézet – a világon először – a zsidó tanulmányokon belül, kifejezetten az európai zsidóság szellemtörténetével és kultúrájával foglalkozik majd.

A magyar és külföldi hallgatók a zsidó vallásfilozófiával, kánonjogtörténettel és misztikával foglalkozó rabbinikus tárgyakat hallgathatnak, továbbá nagy hangsúlyt kap a szekuláris európai zsidó irodalom és filozófia ismertetése is.

A Yale, a Harvard, University of California, a New York-i Touro College, az izraeli Bar-Ilan és a Tel Aviv University, valamint a német Bergische Universität Wuppertal egyetemről érkező neves vendégprofesszorok

garantálják, hogy a résztvevők a régióban egyedülálló, világszínvonalú judaisztikai képzést kapjanak. Az Ashkenazium dékánja, Dr. Michael Chighel filozófus professzor elmondta, hogy a magyar hallgatók jelentős tandíjkedvezményt kapnak, de a külföldi jelentkezők is nagyon kedvező feltételekkel tanulhatnak judaisztikát Budapesten. Az Ashkenazium campusa a pesti belvárosban lesz, ennek kialakítása is hamarosan megkezdődik.

A képzésre az Ashkenazium honlapján lehet jelentkezni.

Jelentkezési határidő: 2021.07.30.

Neves professzorokkal indul a Milton Friedman Egyetem judaisztika tanszéke

A tegnap megjelent népszerűsítő filmből kiderül néhány, az intézményben tanító professzor neve is.