Alijázik a NASA fizikusa, aki segített eljuttatni Armstrongékat a Holdra

Jerry (Gerald) Wittenstein zsidó amerikai fizikus és rakétamérnök, aki a NASA-nak dolgozott, feleségével, Carollal együtt elhagyta amerikai otthonát, hogy alijázzon.

A bejelentést – meglepő módon – a Delta Airlines tette, ahol a két Wittensteint vendégül látó járaton a Delta Airlines egyik légiutas-kísérője elismerő beszédet mondott róluk, mivel több mint 20 éve rendszeres Delta-utasok.

A légiutas-kísérő hallhatóan könnyezett, miközben a különleges vendégekről beszélt, ahogy az a közösségi médiában keringő videón is látható.

„Ha még nem hallottatok Wittenstein úrról, akkor guglizzátok le” – mondta. „El fogtok ámulni azon, amit ez az ember tett”.

A továbbiakban a házaspár unokáinak különleges üzenetét adta át, sok szerencsét kívánva nekik az új életükhöz Izraelben.

סיון רהב מאיר Sivan Rahav Meir on Twitter: „Wow, Gerald Wittenstein, the legendary veteran of NASA, CEO of International Space Systems, is making Aliya to Israel. Watch how @Delta said goodbye… pic.twitter.com/d3zaU0a5dQ / Twitter”

Wow, Gerald Wittenstein, the legendary veteran of NASA, CEO of International Space Systems, is making Aliya to Israel. Watch how @Delta said goodbye… pic.twitter.com/d3zaU0a5dQ

A brooklyni születésű, ortodox zsidó Wittenstein történelmi karriert futott be a NASA-nál, hiszen ott volt a NASA néhány sorsfordító pillanatában.

A legjelentősebb azonban az Apollo-programban játszott szerepe volt, abban a küldetéssorozatban, amelynek köszönhetően az Egyesült Államok megnyerte az űrversenyt, és embert juttatott a Holdra.

Az Apollo-11 küldetésen, amelynek során Neil Armstrong és Buzz Aldrin elsőként lépett a Holdra, Wittenstein fontos feladatot kapott: biztosítania kellett, hogy a jármű eljusson oda, ahová azt eredetileg tervezték. Wittenstein feladata volt tehát az Apollo-11 küldetés röppályáit kidolgozni.

A Jew in the Citynek adott interjúban Wittenstein elmondta, hogy a NASA-nál kezdte pályafutását, miután felesége nővérének férje, aki az ügynökségnél dolgozott, felfedezte érdeklődését, és elintézett neki egy interjút.

„A többi már történelem” – zárta mondandóját.

Történelmet írhat Jessica Meir: ő lehet az első nő, aki a Holdra lép

Meir egy korábbi küldetése során az űrbe magával vitt egy izraeli zászlót valamint egy képeslapot is a Jad Vasemből,