Magángéppel ment Oslóba a tálib küldöttség a segélyekről tárgyalni

A tálib küldöttséget szállító repülőgép szombaton 19:25-kor szállt le a Gardermoen repülőtéren – közölte a Norvég külügyminisztérium az NTB-vel. Norvégia fizette a járatot.

A bérelt repülőgép szombat este szállt le Gardermoenban. Henrik Thune külügyminisztériumi államtitkár a VG című lapnak elmondta, hogy Norvégia fizette a gépet, amely a tálib küldöttséget Afganisztánból Norvégiába szállította.

„Norvégia fizette a tálib küldöttség repülőgépének bérleti díját és a civil társadalom képviselőinek utazását. A tálib küldöttség számára bérelt repülőgépet különböző gyakorlati és biztonsági kérdések értékelése után választották ki”

– mondta.

https://twitter.com/HillelNeuer/status/1484960175119343617?s=20

A 15 fős küldöttséget Amir Khan Muttaqi külügyminiszter vezeti – olvasható Abdul Qahar Balkhi tálib szóvivő Twitter-üzenetében.

Az emberi jogokról és a gyorssegélyekről tervezett tárgyalások a tálibok és a nyugati képviselők között vasárnap kezdődnek Oslóban. A tárgyalásokon egyebek mellett az Egyesült Államok, az EU, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Olaszország küldöttei vesznek részt.

Tálibok: „Csak adjátok oda a pénzünket, a kioktatást pedig inkább hagyjuk”

A tálibok szerint a pénz megakadályozná, hogy a kétségbeesett emberek migrációs hulláma Afganisztánból Európába és Nyugatra induljon.