Emberi jogi aktivistákra támadt pár telepes, a Jesa Tanács elítélte a támadást

Izraeli telepesek támadtak a palesztin gazdáknak faültetésben segítő emberi jogi aktivistákra – írja a JTA.

A telepesek botokkal és kövekkel voltak felfegyverkezve a pénteki támadás során, és felgyújtottak egy emberi jogi aktivistákhoz tartozó autót – írja a Haaretz, amely szerint négy emberi jogi aktivista könnyebben megsérült.

A támadás a Náblusztól délre fekvő Burinban történt egy rendezvényen, amelyet a Rabbik az Emberi Jogokért és az Olive Harvest Coalition szervezett. Az aktivisták szerint mintegy 15 támadó Givat Ronen illegális előőrs-telepről érkezett, és elmenekült, mire az izraeli hadsereg csapatai megérkeztek.

Egy friss beszámoló szerint a telepesek támadásai Júdea-Szamáriában 2021-ben 50%-kal nőttek. A Biden-kormányzat jelezte, hogy figyelemmel kíséri a jelenséget, és a múlt hónapban az amerikai külügyminisztérium éves terrorizmusjelentése kiterjedt jelentést tartalmazott a telepesek által elkövetett erőszakról.

A Haaretz idézte a telepesek vezetőinek ernyőszervezetét, a Jesa Tanácsot, amely elítélte a támadást, amely egy közleményben úgy fogalmazott, hogy „ellentmond Izrael népének értékeinek és árt a telepes törekvéseknek”.

Telepesek tüntettek Bennett rezidenciája előtt: „Elegünk van!”

„Izrael egész népe nem fogja hagyni, hogy ez így folytatódjon, Izrael népe le fogja cserélni ezt a kormányt egy nemzeti kormányra” – mondta Yossi Dagan.