Az oltások 20 ezer izraeli életét mentették meg

Itamar Grotto professzor tanulmánya szerint a halálos áldozatok száma 8 371 helyett 30 ezer lett volna a vakcinák nélkül – írja az Arutz7.

Mintegy 20 000 életet mentettek meg Izraelben a koronavírus elleni vakcinák – derül ki Itamar Grotto professzor, az Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi szolgálatainak korábbi vezetője és a minisztérium főigazgató-helyettese által készített tanulmányból.

A jelentés szerint az oltóanyagok nélkül akár 30 000 haláleset is történhetett volna Izraelben a jelenlegi 8 371 haláleset helyett.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az oltási kampány 2020. december 19-i kezdete óta tegnapig mintegy 6,7 millió izraeli kapta meg a koronavírus elleni vakcina első adagját, mintegy 6 millióan a második adagot, mintegy 4,4 millióan a harmadik adagot, és mintegy 600 ezer izraeli már megkapta a vakcina negyedik adagját.

Az adatokból az is kiderül, hogy egy oltatlan izraeli esetében nyolcszor nagyobb a kockázata annak, hogy a koronavírus miatt meghal, mint egy beoltotté, és még az omikron-variáns ötödik hullámában is ötször kisebb a kockázata a beoltottaknak, mint az oltatlanoknak.

Olyan sok a fertőzött Izraelben, hogy a gyerekeknek eltörlik a karantént

Az ötödik hullám csúcsán járó Izraelben ezen a héten a legtöbb iskolában csak a tanulók 40-50 százaléka jelent meg