Az amerikaiak lefoglaltak egy iráni hajót negyven tonna műtrágyával a fedélzetén

Az amerikai haditengerészet a hétvégén elfogott és átvizsgált egy Iránból érkező hajót, fedélzetén negyven tonna olyan műtrágyával, amelynek összetevőiből robbanóanyagot lehet készíteni – közölte a Bahreinben állomásozó Ötödik Flotta.

A tájékoztatás szerint a hajót egy olyan útvonalon tartóztatták fel, amelyet a jemeni kormányellenes húszi lázadók használnak fegyverek beszerzésére.

    Ugyanezt a hajót egy évvel ezelőtt már elfogták, akkor több ezer fegyvert találtak a fedélzetén. Ez alkalommal az Ománi-öböl nemzetközi vizein észlelték haladását.

Fedélzetén negyven tonna karbamidos műtrágyára bukkantak, olyan vegyi anyagra, amelyet mezőgazdasági célokra, de robbanóanyagok előállítására is fel lehet használni – tette hozzá az amerikai haditengerészet.

A térségben, ahol elfogták, folyamatos a feszültség a Jemenben több éve tartó polgárháború és az azzal összefüggésben lévő nemzetközi konfliktus miatt. A 2014 augusztusa óta dúló háborút a síita húszik a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőkkel vívják, a kormánycsapatokat Szaúd-Arábia vezetésével nemzetközi koalíció segíti 2015 óta.

A koalíció és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok rendszeresen azzal vádolják Iránt, hogy katonai eszközökkel támogatja a húszikat. Ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak „elvi támogatást” nyújt a felkelőknek.

Több tonna iráni fegyvert foglalt le az amerikai haditengerészet

A több ezer aknavetőt és gépfegyvert a jemeni húszi lázadóknak szánta a perzsa rezsim.