Több tonna iráni fegyvert foglalt le az amerikai haditengerészet

Több ezer fegyvert – köztük aknavetőket és gépfegyvereket – foglalt le az elmúlt hónapokban az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren, Washington szerint a szállítmányokat Iránból indították és a húszi lázadóknak szánták – jelentette szombaton a The Wall Street Journal című lap egy bizalmas ENSZ-jelentésre hivatkozva.

A legénység tagjaival készített interjúkat és navigációs adatokat is tartalmazó jelentésben leszögezik, hogy a délkelet-iráni Dzsászk kikötőjéből útnak indult kisebb hajókon, valamint szárazföldi útvonalakon át kínai, orosz és iráni fegyverek jutottak Jemenbe.

A húszi tájékoztatási miniszter helyettese, Naszreddín Amír tagadta, hogy fegyvereket kaptak volna Irántól.

    Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszi felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel is segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak „elvi támogatást” nyújt a lázadóknak.

Az ENSZ 2015-ben fegyverembargót rendelt el a húszik ellen.

Irán szövetségesei a jemeni húszik, Szanaa főterén végeztek ki egy tinédzsert

A kilenc kivégzetten kívül egyébként távollétében halálra ítélték a támadás miatt Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnököt és Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörököst is.