A Fauda mintájára saját sorozattal rukkol elő a Hamász

A 30 részesre tervezett Szabadok ökle című sorozat „a palesztin nép megszállás elleni küzdelmére és a terrorszervezet hírszerzési képességeire” fókuszálna – írja a Kibic.

A Hamász ezekben a napokban forgatja Gázában a Szabadok ökle című sorozatot, amelyet a népszerű izraeli Faudára szánnak válaszként. A Palesztin terrorszervezet szerint a Fauda „bűnözőknek állítja be a palesztin népet”, az izraeli sorozatot bemutató Netflix pedig „támogatja a cionista megszállást”.

A Hamász sorozatáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy kis költségvetésű lesz, 30 részből fog állni, és egy izraeli katonai egység gázai akciójáról fog szólni. Ami bizonyosan megkülönbözteti majd a Faudától, hogy míg az izraeli sorozatban a palesztin figurákat izraeli arabok alakítják, addig a Hamász-féle szériában a zsidókat is palesztin színészek fogják eljátszani.

Az iszlamista Hamász ahhoz is ragaszkodik, hogy a sorozatában a palesztin színésznőknek akkor is fedett fővel kell szerepelniük, ha éppen egy zsidó karaktert alakítanak.

A Hamász sorozata kapcsán a Fauda izraeli készítői azt nyilatkozták a ynet-nek, hogy bár az ő narratívájuk izraeli és cionista, de igyekeznek bemutatni a másik oldal narratíváját is. Egyúttal remélik, hogy a másik oldalon is képesek lesznek ugyanerre, valamint örömmel látnák, ha izraeli zsidó színészek játszhatnák a palesztin sorozat izraeli karaktereit.

Videó: Megjelent a Fauda új évadának a trailere

A 10 epizódos évadban a csapat egyszerre két fronton – a libanoni Hezbollah aktivistái és a ciszjordániai palesztin fegyveresek által – kirobbantott zavargásokkal néz szembe.