Megbukott Biden választási reformja

Két demokrata párti szenátor voksával az 50 fős republikánus frakció szerdán leszavazta Joe Biden amerikai elnök javaslatát a szenátusi obstrukciós eljárás megszüntetéséről és az amerikai választási eljárási törvény pártpolitikai alapon történő megváltoztatásáról – jelentette a The Washington Times nevű amerikai lap.

A szenátus 52-48 arányban leszavazta Charles Schumer demokrata többségi vezető indítványát a szenátusi obstrukciós eljárás reformjáról. Két mérsékelt, demokrata párti szenátor: Joe Manchin nyugat-virginiai és Kyrsten Sinema arizonai szenátor is a Republikánus Párt álláspontja mellett szavazott.

A republikánusok azzal vádolták a demokratákat, hogy annak reményében akartak megszabadulni a szenátusi obstrukció intézményétől, hogy megfelelő támogatást gyűjtsenek az egyes törvényjavaslatokat egyszerű többséggel megszavazható eljárás, az úgynevezett „nukleáris opció” mellé.

A republikánusok szerint a több évszázados politikai hagyomány alapján a jelenleg 100 fős szenátusban a 60 fős szavazati küszöb eltörlése csak tovább növelte volna az Egyesült Államok rendkívüli politikai és társadalmi megosztottságát.

A demokraták azzal érveltek, hogy az obstrukció megszüntetése lett volna az egyetlen megoldás arra, hogy megszavazhassák Biden elnök javaslatát az amerikai választási eljárási törvény átalakítására.

A lényegében a választási törvény átalakítását célzó két elnöki javaslat a Fehér Ház prioritásai közé tartozott, és a republikánus párti kormányzók által vezetett államokban a 2020-as elnökválasztások óta elfogadott, a választások tisztaságát és jogszerűségét erősíteni hivatott intézkedések eltörlését célozta.

Biden szerdai sajtótájékoztatóján a Real Clear Politics riporterének azt mondta, hogy illegitim lehet az idei kongresszusi választás, ha a választási reformjai nem mennek át a szenátuson. A Fehér Ház szóvivője csütörtökön azt nyilatkozta, hogy „Biden éppen az ellenkezőjét akarta mondani” és szerinte „Biden nem vitatja előre a választások tisztaságát.”

Amerikai politikai színház — A Capitolium „ostromának” következményei

Ki veszélyezteti jobban az amerikai demokráciát, a feldühödött tömeg, vagy a rendszert lebontó politikusok? Hajdú Tímea publicisztikája.