Észtország több mint 500 izraeli Spike rakétát vásárol

Észtország több mint 500, a Rafael Advanced Defense Systems által tervezett Spike SR (rövid hatótávolságú) rakétát rendelt – jelentette szerdán az Izraeli Védelmi Minisztérium.

A megrendelést az EuroSpike céggel – az izraeli Rafael, valamint a német Diehl Defense és Rheinmetall közös cégével – kötötték meg.

Ez része annak a 2019-ben aláírt 40 millió eurós megállapodásnak, amelynek keretében 18 db Spike rakétaindító rendszert kap kézhez az észt hadsereg.

A Rafael szerint a vállról indítható Spike SR, amely fejlett elektro-optikai keresővel van felszerelve, akár 1500 méteres távolságból is képes álló és mozgó célpontokat eltalálni.

Mindeközben Alar Karis észt elnök nemrég a NATO-csapatok létszámának növelését kérte országában az Oroszországgal szembeni feszültségek fokozódását követően.

Az Észt Atlanti Tanács kijelentette: „Biztonságunk közvetlenül kapcsolódik a nemzetközi biztonsági környezet fejleményeihez. A nemzetközi műveletek sikere létfontosságú Észtország számára, mivel ez nemcsak a saját és szövetségeseink biztonságát, hanem a számunkra fontos nemzetközi szervezetek globális pozícióját is befolyásolja”.

Mint ahogy arról beszámoltunk, az észt védelmi minisztérium nemrég közölte, hogy Javelin páncéltörő rakétákat és 122 mm-es tarackágyúkat tervez Ukrajnának szállítani.

Berlin és Moszkva kapcsolatának Ukrajna és a balti államok ihatják meg a levét

Bármi is történik a következő hetekben Ukrajnában, az hosszú távon kihatással lesz egész Európa biztonságára nézve.