Észtország Javelinekkel és 122 mm-es tarackágyúkkal tervezi ellátni Ukrajnát

Az észt védelmi minisztérium csütörtökön közölte, hogy Javelin páncéltörő rakétákat és 122 mm-es tarackágyúkat tervez Ukrajnának szállítani – írja a Republicworld.

Peeter Kuimet, az észt védelmi minisztérium nemzetközi együttműködési osztályának vezetője az ERR észt műsorszolgáltatónak nyilatkozva elmondta, hogy mivel Oroszország növeli katonai erőit az ukrán határon, Észtország azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli a Kijevnek nyújtott támogatását.

Észtország 2014 óta segíti Ukrajnát a katonai egészségügyi személyzet, tüzérek és az ukrán különleges erők katonáinak kiképzésében.

Kuimet továbbá kifejtette, hogy a pénzügyi döntés meghozatala előtt Észtországnak engedélyt kell szereznie a rakéták származási országától – az Egyesült Államoktól -, valamint a tarackágyúk korábbi tulajdonosaitól – Finnországtól és Németországtól. Ezért a tisztviselő hozzátette, hogy az Ukrajnának nyújtandó segítség időzítése nagyban függ attól, hogyan haladnak a szövetségesekkel folytatott tárgyalások.

Észtország azt tervezi, hogy több tucat Javelin-rakétát szállít Ukrajnának. Egy rakéta ára 80-150 ezer dollár között mozog.

Az izraeliek harckocsi-gyilkos páncéltörő rakétája válthatja le a Javelineket?

Az izraeli SPIKE páncéltörő rakétacsalád a világ egyik legfejlettebb rendszere, amely képes megsemmisíteni az ellenséges páncélosokat, amely már az USA érdeklődését is felkeltette.