Eltávolították Teddy Roosevelt szobrát New Yorkból, mert „sértő”

Szerdán elszállították Theodore Roosevelt szobrát, amely több mint 80 éve állt a manhattani Amerikai Természettudományi Múzeum előtt.

A bronz emlékművet, amely a nemzet 26. elnökét egy afrikai és egy indián férfi mellett lovon ábrázolja – és amely a gyarmatosítás és a rasszizmus dicsőítése miatt tiltakozásokat váltott ki -, nem sokkal éjfél után daruval emelték el, és csak a beton talapzatát hagyták hátra – írja a New York Post.

A szobrot egy észak-dakotai könyvtárba küldik hosszú távú kölcsönzésre – közölték a tisztviselők.

A múzeum és a város által végrehajtott, 2 millió dolláros költöztetésre azt követően került sor, hogy a New York-i Közterületi Tervezési Bizottság júniusban megszavazta az emlékmű áthelyezését.

Andy Ngô 🏳️‍🌈 on Twitter: „The statue of Teddy Roosevelt has been removed from the Natural History Museum in New York City. Left-wing activists said the statue was racist. Video by @ScooterCasterNY: pic.twitter.com/N8EcbwrbVq / Twitter”

The statue of Teddy Roosevelt has been removed from the Natural History Museum in New York City. Left-wing activists said the statue was racist. Video by @ScooterCasterNY: pic.twitter.com/N8EcbwrbVq

A múlt hónapban a múzeum narancssárga ponyvával fedte le a 3 méter magas szobrot, mielőtt azt az észak-dakotai Medorába, a Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtárba szállították volna.

A 2020-as nyári zavargások során több tucat szobrot és emlékművet rongáltak meg és pusztítottak el – írja a The Blaze.

A Theodore Roosevelt Elnöki Könyvtár tanácsadó testületet kíván létrehozni annak meghatározására, hogy a szobor hogyan használható a legjobban a továbbiakban.

A tanácsban amerikai őslakosok, feketék, történészek és más akadémikusok vesznek majd részt, hogy meghatározzák, hogyan lehet újra kontextusba helyezni a szobor bemutatását. Mindazonáltal a könyvtár a tervek szerint 2026-ban nyitja meg kapuit, ahol a híres szobor várhatóan ki lesz állítva.

Elszállították Lincoln és a felszabadított rabszolga híres szobrát Bostonból

A szobor Lincolnnak mint a rabszolgaság felszámolójának állít emléket, de Boston vezetése szerint a szobor sértő, mert „kicsinyíti a feketék szerepét a saját felszabadításukban.”