Elszállították Lincoln és a felszabadított rabszolga híres szobrát Bostonból

Az emlékmű Lincolnnak, mint a rabszolgaság felszámolójának állít emléket, de Boston vezetése szerint a szobor sértő, mert „kicsinyíti a feketék szerepét a rabszolgaság eltörlésében.”

Azzal zárta 2020-at Boston városa, hogy elszállította egyik teréről az amerikai történelem legpozitívabb megítélésű elnökének a szobrát – számolt be a Daily Wire.

Az 1879-ben felállított emlékmű másolata annak a szobornak, amelyet 1877-ben adtak át Washingtonban. Az eredeti szobor felállítását több prominens afro-amerikai pénzzel is támogatta, az ünnepi átadáson pedig többek között felszólalt Frederick Douglass az abolicionista mozgalom kiemelkedő alakja.

Daily Wire on Twitter: „Boston Removes Statue Of Lincoln Emancipating Slave https://t.co/QDFfxqTccB pic.twitter.com/mgFA6BpIwc / Twitter”

Boston Removes Statue Of Lincoln Emancipating Slave https://t.co/QDFfxqTccB pic.twitter.com/mgFA6BpIwc

A szobor Abraham Lincolnt formázza, aki előtt egy épp felálló fekete férfi látható. A szobor elleni felháborodás a nyári tüntetéseken kezdődött, a demonstrálók sértőnek bélyegezték, hogy a fekete alak térdelő pozícióban van. Az washingtoni emlékművet el is kellett kordonozni, nehogy ledöntsék a tüntetők.

Boston művészeti bizottsága egyhangúan döntött a szobor elszállítása mellett.

„Ezzel a döntéssel tudomással vesszük, hogy a szobor hozzájárult fájdalmas előítéletek létrejöttéhez, és elfedte a fekete amerikaiak szerepét az ország szabadságának kiharcolásában”

– olvasható a bizottság hivatalos nyilatkozatában.

Martin Walsh a város demokrata polgármestere megdicsérte a lépést, mert szerinte  Boston lakói „kényelmetlenül érezték magukat a szobor miatt.”

A szobor egyelőre egy raktárba kerül, amíg a város el nem dönti, hogy mi legyen vele.

Az alkotásnak több elnevezése van Emancipáció Csoport és a Freedman Emlékmű néven is ismert.

A fekete alakot Archer Alexanderről mintázták, aki a polgárháború idején megszökött egy déli farmról és segítette az északi csapatokat.

Willam Greenleaf Eliot írt életrajzi könyvet Alexanderről, amely végén leírta, hogy reagált a szoborra a férfi:

„Mikor megmutattam neki a Szabadság emlékműről készül felvételt, kevéssel a felavatása után, elmondtam neki a jelentését, és azt, hogy örökre azzal az Abraham Lincolnnal lesz összekötve, aki felszabadította a feketéket. Ekkor nevetni kezdett, majd mikor megnyugodott azt mondta: »Egy fehér embert látok, egy szabad embert is látok. Hálát adok az Úrnak, amiért minden bajomból megszabadított, és megéltem, hogy láthassam ezt.«”

Martin Luther King forog a sírjában

Mióta uralkodik a csőcselék a választott politikusokon és a civil szférán? Miért hódol be a többség a bűntudatkeltésnek? Seres László publicisztikája.