Az iráni elnök hosszú távú stratégiai együttműködést javasolt Putyinnak

Hosszú távú stratégiai együttműködési megállapodás megkötését javasolta Moszkva és Teherán között Ebrahim Raiszi iráni elnök, amikor szerdán a Kremlben fogadta őt orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin.

„Átadtunk orosz kollégáinknak egy dokumentumot a két ország közötti stratégiai együttműködésről, amely legalább húsz évre meghatározhatja a kilátásokat” – mondta Raiszi.

Úgy vélekedett, hogy ennek hatására megsokszorozódhat a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködés nagysága, amely szerinte jelenleg „nem vált ki megelégedést”.

Nagyon jónak nevezte a kétoldalú terrorellenes együttműködés tapasztalatait. Mint mondta, a kooperációt tovább lehet fejlesztése a gazdaság, a politika, a kultúra, a tudomány, a technológia, a védelmi és biztonsági politika, valamint az űrkutatás területén.

Köszönetet mondott azért a támogatásért, amelyet Irán Oroszországtól kap a Sanghaji Együttműködési Szervezet teljes jogú tagságának elnyeréséért.

Putyin vendégét üdvözölve nagyon fontosnak nevezte, hogy megismerje Raiszi álláspontját az iráni atomprogram ügyében elfogadott közös átfogó cselekvési tervről.

A multilaterális együttműködésről szólva aktívnak nevezte a megfigyelői státusban lévő Irán tevékenységét a Sanghaji Együttműködési Szervezetben. Megemlítette, hogy folyamatban van a szabadkereskedelmi övezet kialakítása Teherán és az Eurázsiai Gazdasági Unió között.

Putyin kitért rá, hogy a szíriai hatóságok jelentős támogatást kaptak Oroszországtól és Irántól a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Méltatta, hogy a két ország közötti áruforgalom 2020-ban 6, tavaly 38 százalékkal bővült a Covid-19-járvány ellenére is.

A két elnök tárgyalásait a Kreml Katalin-termében tartják, ahol Putyin általában a külföldi vendégeit fogadja. A járvány miatt a tárgyalások kezdetén Putyin és Raiszi több méterre ült egymástól, egy hosszú ovális asztal két oldalán, amelynél rajtuk kívül csak a két tolmács kapott helyet.

Iránról is beszélt Bennett és Putyin telefonon

Irán, Szíria és egy találkozó is szóba került.