Rubint Rékával ünnepelték a Fák újévét a Zsilipben

Fagyos téli hideg volt, amikor az újlipótvárosi Zsilip zsidó közösségi házban már a tavasz beköszöntét ünnepelte egy frissítő fitnesz edzéssel több, mint félszáz hölgy, Rubint Rékával — számolt be az eseményről az Éva Magazin.

Január 16-án vasárnap köszöntött be a zsidó naptár szerinti svát hó 15-e, azaz Tu bisvát. A Fák újéveként is emlegetett ünnep, a négy zsidó újév egyike, és Izraelben a tavasz kezdetét jelöli.

„Izraelben ekkor már véget ér a tél, újjáéled a természet, ekkor kezdenek el rügyezni a fák. A hagyomány szerint ilyenkor fákat ültetnek, gyümölcsöket fogyasztanak és fiatalos, illetve gyerekprogramokat szerveznek. Mi a gyümölcsökről az egészségre, az egészséges életmódra asszociáltunk, amibe beletartozik a mozgás is. Ezért kértük fel Rubint Rékát, hogy tartson nálunk edzést az ünnep alkalmából”

– mondja Erdős Judit, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetség rendezvényekért felelős vezetője.

Annak ellenére, hogy vasárnap délután volt, zsúfolásig megtelt a Zsilip előcsarnoka a mozogni vágyókkal. Az edző rendszeres vendégei és a zsidó közösség női tagjai egyaránt szép számmal eljöttek.

„Nagyon megtisztelő, hogy rám gondoltak, és az új évet velem indítják ezen a szép helyszínen. Nem jártam még itt, lenyűgöző a központ. Ez a program arra is nagyon jó, hogy minél többen megismerjék a helyet. A sport tökéletes erre a célra, mert összekapcsolja a különböző érdeklődésű embereket, akiknél a közös nevező a mozgás szeretete”

– mondta Rubint Réka az edzés után.

„Mindig nagyon várom a közönséget, soha nem készülök előre, nem tudom, hogy az óra milyen erősségű lesz, hiszen az mindig a jelenlévőkön múlik. Az viszont fontos számomra, hogy mindenkinek sikerélménye legyen, annak is, aki most kezdte el a sportot, és annak is, aki több éve, évtizede edz”

– tette hozzá.

Tu bisvátkor a hagyomány szerint Izraelben honos gyümölcsöket kell fogyasztani, így az edzés után a szervezők többféle smoothie-val és friss, illetve aszalt gyümölcsökkel várták a résztvevőket.

A cikk folytatása itt olvasható.

Tu bisvát, a fák újéve

Tu bisvát, azaz svát hónap 15. napja a Misna szerint (Ros Hásáná 1:1) jeles dátum a zsidó naptárban: ez a fák újéve.