Tu bisvát, a fák újéve

Ma van tu bisvát, azaz svát hónap 15. napja, mely a Misna szerint jeles dátum a zsidó naptárban: ez a fák újéve. Többféle szokás létezik az ünneppel kapcsolatban. Vannak, akik 15 féle gyümölcsöt fogyasztanak (svát hó 15. napjának megfelelően), valahol pedig igyekeznek Izrael hét jellegzetes növényének (búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olajbogyó, datolya) mindegyikét belevonni az ünnepi vacsorába – írja a Zsido.com.

Izraelben sokan odafigyelnek arra, hogy csak az országban termett gyümölcsöt fogyasszanak. (A smitá, vagyis a mezőgazdasági munkát tiltó hetedik évben – mint idén is – figyelembe kell venni az erre az időszakra vonatkozó különleges szabályokat.)

A XVI. században Cfáton élt kabalista, Jicchák Lurijá rabbi szerint, aki csak teheti, 30 féle gyümölcsöt egyen. Egyik tanítványa írta le először a cfáti kabalisták tu bisváti széderjét, egy pészáh ünnepéhez hasonló szédert, melyhez négy pohár bort vagy szőlőlét és sok-sok szimbolikus gyümölcsöt, áldásokat és különféle szövegeket használnak. Az alábbiakban ehhez adunk útmutatót.

A tu bisváti széderhez szükség van 30 fajta gyümölcsre, kóser vörös- és fehérborra (vagy szőlőlére), búzalisztből készült süteményre és szépen terített asztalra.

Nagy vonalakban így zajlik az esemény: a búzából készült süteménnyel kell kezdeni a lakomát, és ezzel egyidőben kell kitölteni az első pohár fehérbort. A második pohár kicsit később nagyobb részben fehér-, kisebb részben vörösborból áll, a harmadik fele-fele, a negyedik pedig nagyobb részben vörösbort tartalmaz. Ha soknak gondolja a 30 féle gyümölcsöt, a kabalisták szerint a 12 törzsre utaló 12 fajta is megteszi:

búza, olajbogyó, datolya, szőlő, füge, gránátalma, etrog, alma, dió, mandula, szentjánoskenyér és körte.

A Zsido.com cikkének a folytatása itt olvasható.

Tu Bisvát, a fák születésnapja

A héber naptár svát hónapjának 15. napja egyaránt hordoz vallási, kulturális és politikai üzenetet. Megyeri A. Jonatán írása.