Az izraeli rendőrség állítólag megfigyelte a Netanjahu elleni mozgalom vezetőit

Az izraeli rendőrség az izraeli NSO Group Pegasus kémprogramjával figyelte meg a Benjámin Netanjahu akkori kormányfő elleni mozgalom vezetőit, valamint korrupció-gyanús polgármestereket és más gyanúsnak vélt személyeket – állítja kedden megjelent riportjában a Kalkaliszt nevű izraeli újság tényfeltáró írása.

Az izraeli törvények szerint a rendőrség csakis bírói engedély vagy a legfőbb ügyész jóváhagyása esetén vethette volna be a kémprogramot a megfigyelt célszemélyek lehallgatására, de a lap állítása szerint enélkül használták a szoftvert.

A cikk azt állítja, hogy 2020-ban, amikor hetente többször több százezren tüntettek Jeruzsálemben a miniszterelnöki rezidenciánál és az ország útkereszteződéseiben, a Netanjahu bizalmasa, Amír Ohana belbiztonsági miniszter vezetésével működő rendőrség az NSO kémprogramját telepítette a demonstrációkat szervező „fekete zászlós” civil mozgalom vezetőinek telefonjaira.

Emellett korrupció gyanújába keveredett polgármesterek telefonjaira is kémprogramot telepítettek, és egy vezető politikus munkatársát is megfigyelték, hogy információt szerezzenek a politikus esetleges korrupt viselkedéséről. A Pegasussal figyelték meg a pride felvonulások előtt az LMBT-ellenes aktivistákat is, miután 2015-ben egy felvonuláson megöltek egy 15 éves lányt.

A cikket jegyző Tomer Ganon a katonai rádióban elmondta, hogy 2013-ban vásárolták meg a kémprogramot, és 4-5 magas rangú rendőrtiszt döntött az alkalmazásáról megfelelő jogi ellenőrzés nélkül.

A rendőrség cáfolja, hogy törvényt sértett volna, és állítja, hogy „a szervezeten kívüli jogi tényezők és a főügyész felügyelete mellett alkalmazták a kibereszközt”.

A  Pegasus nevű kémprogramot több országban újságírók, kormányzati tisztviselők és emberi jogi aktivisták megfigyelésére használták fel. Izrael csakis kormányok számára engedélyezi kibertermékek exportját, törvényes felhasználásra, bűncselekmények megelőzésére és kivizsgálására, valamint a terrorizmus elleni küzdelemre, és a vásárló országok kötelezettséget vállalnak ezen feltételek teljesítésére.

Frissítés: Kobi Shabtai, az izraeli rendőrség vezetője elismerte, hogy az NSO Group kémprogramot használt izraeli állampolgárok ellen, de azt is elmondta, hogy minden a megfelelő engedélyek és felügyelet mellett történt. Tagadja, hogy a Netanjahu ellenes aktivisták ellen használták volna.

A Calcalist ma reggeli jelentése azt állítja, hogy a rendőrség évek óta széles körben használja a vitatott NSO Group által gyártott kémprogramokat izraeli civilek ellen, köztük olyanok ellen is, akiket nem gyanúsítanak bűncselekménnyel, kihasználva egy jogi kiskaput, és szigorú titoktartás mellett, bírósági vagy bírói felügyelet nélkül tartják a megfigyelést.

Shabtai válaszában a jelentésre adott válaszában a rendőrfőnök nem tagadja, hogy a cég Pegazus kémprogramját használja, de azt mondja, hogy „mindent a szükséges jogi engedélyek birtokában tesznek”.

Tagadja azonban a jelentésben szereplő állításokat, miszerint a kémprogramot kormányellenes tüntetők vagy más aktivisták ellen használták volna. „Ilyen eszközöket nem használtak a Black Flag [Netanjahu-ellenes] tüntetők ellen, az önkormányzati vezetők telefonjai ellen vagy a büszkeségfelvonulás-ellenes aktivisták követésére”.

Szerinte az ilyen eszközök használata „az egyik legjobban ellenőrzött és felügyelt terület, amelyet minden jogalany a rendőrségen belül és kívül egyaránt ellenőriz”.

Politikai földrengést okozhat Netanjahu, bukhat a kormány

Olyan vádalkut kötne a volt miniszterelnök, amely a Bennett-kormány bukását hozná magával.