Politikai földrengést okozhat Netanjahu, bukhat a kormány

Benjamin Netanjahu, a Likud és a parlamenti ellenzék vezetője elhagyhatja a Knesszetet a főügyészség által kezdeményezett úgynevezett 2000-es ügy lezárásáért és a 4000-es ügyben a vesztegetés vádjának megszüntetéséért cserébe – írja a The Jerusalem Post nyomán a LIKUD Magyarország Egyesület.

Sajtóértesülések szerint Benjamin Netanjahu és Avichai Mandelblit főügyész közel áll ahhoz, hogy megállapodásra jussanak erről, (A fennmaradó vádpontokért közérdekű munkabüntetést róhat ki a bíróság.)

A napilap véleménye szerint Benjamin Netanjahu lemondása politikai földrengést okozna Izraelben. Nemcsak versenyt indítana el a Likud éléről történő leváltásáért, de valószínűleg a Naftali Bennett vezette jelenlegi koalíció összeomlásához is vezetne.

Egy új Likud-vezető ugyanis képes lenne eltántorítani a jobboldali pártokat a jelenlegi miniszterelnöktől, és alternatív koalíciót hozhatna létre anélkül, hogy Izraelnek új választásokra kellene felkészülnie.

Az N12 televíziós csatorna ugyanakkor arról számolt be, hogy a felek közötti tárgyalások elakadtak abban a kérdésben, hogy Benjamin Netanjahu mikor lép ki a Knesszetből, és hogy a vádalku alapján, vagy azután lesz-e elítélve, mivel ez befolyásolja azt a kérdést, hogy elítélik-e, és megakadályozhatja, hogy induljon a jövőbeli választásokon.

Netanjahun áll vagy bukik, hogy marad-e a mostani izraeli kormány?

Ha Netanjahu úgy dönt, hogy lemond a Likud vezetéséről és helyette új elnököt választanak, az valószínűleg a jelenlegi kormány végét jelenti. Még választásra sem lesz szükség.

Benjamin Netanjahu védőcsapata és az ügyészség közötti, állítólag hetek óta tartó megbeszélésekről először Maariv héber nyelvű napilapban számoltak be. A Channel 12 hírcsatorja úgy vélte, hogy a megállapodást napokon belül aláírhatják.

Benjamin Netanjahu állítólag abból a meggyőződésből kezdeményezett tárgyalásokat, hogy Avichai Mandelblit, aki a jövő hónap elején távozik tisztségéből, érdekelt abban, hogy „tiszta lappal” fejezze be főügyészi tisztségét.

Az Államügyészség sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó az értesüléseket. Közleményük szerint „szabályként nem kommentálunk a védőügyvédekkel folytatott magánbeszélgetéseket.” A Netanjahu-per 2020 januárjában kezdődött, a tanúkat áprilistól hallgatták ki, majd májusában egy újabb tárgyalási szakasz vette kezdetét.

Hét évre eltilthatják Netanjahut a közügyektől

Netanjahu eltiltása az egységkormány gyors összeomlásához vezethet.