Akkor sem csatlakoznak a haredi pártok a kormányhoz, ha Netanjahu vádalkut köt

Az izraeli parlamentben, a Knesszetben jelenleg ellenzékben lévő haredi pártok, az Egyesült Tórai Judaizmus (UTJ) és a Sász egyértelművé tették, hogy még ha Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök távozik is a politikából, nem csatlakoznak a jelenlegi koalícióhoz.

A Kikar Hásábátnak nyilatkozva az egyik párt vezetője azt mondta: „Még ha Netanjahu vissza is vonul a politikai életből, nem fogunk csatlakozni a Bennett-Lapid kormányhoz” — közli az Arutz7.

Az UTJ egyik magas rangú tisztségviselője szerint: „Nincs keresnivalónk a Bennett-Lapid kormányban, [amely] egy olyan kormány, amelyik lerombolja a zsidóságot, és eltemeti a zsidó identitást. Nem látok olyan helyzetet, amelyben mi ezeknek a vallásrombolóknak a partnerei lennénk”.

A szefárdi vallásos zsidókat tömörítő Sász párt egyik tisztségviselője a Kikar Hásábátnak elmondta: „Mindig is kijelentettük, hogy hűek vagyunk a Likud párt által kínált szövetséghez. Igaz, személyes kapcsolatunk van Netanjahuval, de a mi hűségünk nem vak hűség Netanjahuhoz, hanem a Likud szavazóbázisához, a hagyományos nyilvánossághoz. Ezért nem lesz olyan helyzet, hogy a Sász csatlakozna egy rossz koalícióhoz”.

„Nem fogunk egy asztalhoz ülni Naftali Bennett miniszterelnökkel, Jair Lapid külügyminiszterrel (Jesh Atid), Matan Kahana vallásügyi miniszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszter. Ez egyszerűen nem fog megtörténni.”

Politikai földrengést okozhat Netanjahu, bukhat a kormány

Olyan vádalkut kötne a volt miniszterelnök, amely a Bennett-kormány bukását hozná magával.