Zemmourt elítélték „rasszista gyűlöletbeszédért”

Egy francia bíróság hétfőn bűnösnek találta Eric Zemmour radikális jobboldali elnökjelöltet rasszista gyűlöletbeszédben a kísérő nélküli kiskorú migránsok elleni kifakadása miatt – számolt be a France 24. 

Zemmour 2020 szeptemberében a CNews csatornának azt mondta, hogy a kiskorú migránsok „tolvajok, gyilkosok, erőszaktevők. Ennyi az egész. Vissza kellene küldeni őket”.

Zemmour nem jelent meg a bíróságon, hogy meghallgassa az ítéletet, mivel novemberben már kihagyta a tárgyalást.

A bíróság 10 000 euró (11 400 dollár) pénzbüntetést szabott ki rá, amelyet 100 napon keresztül napi 100 eurós részletekben fizetett ki. Börtönbe kerülhet, ha nem fizeti be az összeget.

Zemmour ügyvédje, Olivier Pardo azt mondta, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Az ügy „nem más, mint egy újabb kísérlet arra, hogy megfélemlítsenek” – mondta Zemmour tavaly, hozzátéve, hogy „nem fogják elhallgattatni”.

Az újságírót és írót korábban már kétszer ítélték el gyűlöletbeszédért, és összesen 16 alkalommal indult ellene vizsgálat a bevándorlással és az iszlámmal kapcsolatos „uszító” megjegyzései miatt.

2011-ben 10 000 eurós pénzbírságot kapott, amiért azt állította a televízióban, hogy „a legtöbb drogdíler fekete és arab”. 2018-ban 3000 euró megfizetésére kötelezték a Franciaország muszlim „inváziójáról” szóló megjegyzései miatt.

Mint a versenyben lévő összes jelöltnek, Zemmournak is 500 támogató nyilatkozatot kell összegyűjtenie országszerte választott személyiségektől március közepéig ahhoz, hogy neve felkerüljön a szavazólapra az áprilisi kétfordulós szavazáson.

Az iszlámellenes populista azonban elismerte, hogy a kizárás veszélye fenyegeti, hacsak több polgármester és más választott személyiség nem támogatja őt egy olyan rendszerben, amely nem kedvez a kívülállóknak.

Borítókép: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Nem Zémmour vagy Le Pen, hanem Pécresse az, akitől Macron igazán fél

A francia elnökválasztás igazi küzdelme már javában zajlik, amely nem a baloldal vs. jobboldal vagy akár a centrum vs. szélsőjobb harca, hanem a centrumé.