Macron jobbközép kihívója: Az Európai Uniónak erős határokra van szüksége

Az Európai Uniónak erős határokra van szüksége – hangsúlyozta pénteken Valérie Pécresse, a francia jobbközép Köztársaságiak párt elnökjelöltje görögországi látogatásán, amelynek során egy égei-tengeri menekülttábort is meg fog tekinteni.

Pécresse, a hivatalban lévő Emmanuel Macron államfő legfőbb kihívójának számít az áprilisi elnökválasztáson.

    „Nincs Európa határok nélkül, és a határok kérdése kulcsfontosságú Európa hatalmának kiépítése szempontjából”

– jelentette ki a francia politikus az athéni Akropolisz lábánál, kétnapos görögországi látogatása kezdőnapján.

    „Egyáltalán nem Európa-erődről beszélünk, de nem is a bevásárlóközpont Európáról. Belépési pontokat építettünk ki, és ez azt jelenti, hogy vannak ajtók, amelyeken át kell menni a belépéshez, és számomra ez az európai modell”

– mondta.

Rávilágított, hogy

„ez olyan modell, hogy ha be akarunk lépni valakinek a házába, akkor előbb kopogtatunk az ajtón, és engedélyt kérünk erre”. Nem olyan modell, ahol minden nyitva áll mindenki előtt”

– szögezte le a politikus.

Nem Zémmour vagy Le Pen, hanem Pécresse az, akitől Macron igazán fél

A francia elnökválasztás igazi küzdelme már javában zajlik, amely nem a baloldal vs. jobboldal vagy akár a centrum vs. szélsőjobb harca, hanem a centrumé.

Pécresse egyben nagyra méltatta az athéni vezetés bevándorlási politikáját, és példaértékűnek nevezte határvédelmi erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy drámaian csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma.

 „Úgy döntöttek, hogy egyszerre lesznek megingathatatlanok és emberségesek”

– állapította meg a francia politikus.

Pécresse-t a nap folyamán fogadta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Az elnökjelölt szombaton Számosz szigetére utazik tovább, ahol egy befogadóközpontot tekint meg, amelyben a török partok felől érkező migránsokat szállásolnak el.

Görögország szeptemberben nyitotta meg a számoszi tábort, a hivatalosan „ellenőrzött hozzáférésű, zárt központnak” nevezett létesítményt, amely részben uniós forrásból épült meg. Mintegy öt kilométerre fekszik az egykori ideiglenes befogadóközponttól és a sziget településeitől, és magas szögesdrótkerítés veszi körül.

Francia elnökválasztás: Fej-fej mellett Macron és Pécresse

Macronnak a koronavírus elleni oltást elutasítók megbélyegzéséről szóló interjúja nyomán három százalékkal visszaesett a támogatottsága.