Visszakerült az örököshöz a több millió eurót érő festmény, a Die Füchse (Rókák)

A németországi Düsseldorf városa visszaadott az örökösnek egy 14 millió euró (körülbelül ötmilliárd forint) értékűre becsült festményt, amelytől a nácik által üldözött egykori tulajdonosa már emigrációja után, külföldön kényszerült megválni.

Franz Marc expresszionista festő Die Füchse (Rókák) című 1913-as remekművét csütörtökön adták át a 92 éves örökösnőnek a Kunstpalast városi múzeumban, amely 1962-ben egy svájci műkereskedőtől kapta ajándékba. A festmény a múzeum egyik legértékesebb műtárgya volt.

    Az egykori tulajdonos, Kurt Grawi (1887-1944) zsidó üzletember a nácik hatalomra jutása után üldöztetésnek volt kitéve, 1938-ban egy ideig a sachsenhauseni koncentrációs táborban raboskodott. 1939-ben sikerült Chilébe menekülnie, és 1940-ben New Yorkban adta el a képet.

A visszaszolgáltatást heves viták és elhúzódó jogi csatározások előzték meg, mert a festményt szokatlan módon a nácik fennhatóságán kívül, már Grawi emigrálása után bocsátották áruba. A német restitúciós tanácsadó bizottság a kép visszaadása mellett érvelt azzal, hogy az 1940-es eladás „egyenes következménye” volt annak, hogy tulajdonosát a nácik lágerbe zárták, ezért menekült később külföldre.

    A vitába tavaly szeptemberben a Zsidó Világkongresszus is bekapcsolódott, jogi lépésekkel fenyegetve meg Düsseldorf városát a visszaadás halogatása miatt.

A csütörtöki átadáson Stephan Keller polgármester hangoztatta, hogy Düsseldorf tudatában van történelmi felelősségének, és a jövőben is figyelembe veszi a restitúciós tanácsadó bizottság ajánlásait.

A Verdunnél elesett Franz Marc (1880-1916) a német expresszionizmus egyik legjelentősebb festője, a spirituális absztrakt művészet úttörője volt, művészetét a nácik elfajzottnak minősítették.

Németország visszaszolgáltat egy nácik által ellopott középkori festményt a jogutódoknak

A műalkotást a náci rezsim 1935-ben foglalta le zsidó tulajdonosaitól.