Németország visszaszolgáltat egy nácik által ellopott középkori festményt a jogutódoknak

Németországban visszaadtak egy festményt, amelyet a nácik vettek el zsidó tulajdonosaitól.

A Bajor Állami Festészeti Gyűjtemények, mely szervezet a Bajorországban található múzeumi műgyűjteményeket kezeli, visszaszolgáltatott egy 1480 körül készült festményt a müncheni galériatulajdonos örököseinek – írja a The Jerusalem Post cikkére hivatkozva a zsido.com. A festményt az ausztriai Linz védőszentjeként is ismert Szent Flóriánt ábrázolja. A fára készült festményt feltehetően egy bajor műhelyben készítették a XV. században, a művész ismeretlen. Az alkotás eredetileg egy középkori oltárkép része volt.

A műalkotást a náci rezsim 1935-ben foglalta le, azzal a módszerrel, hogy az érintetteket jelentős adóval sújtotta, gyakorlatilag arra kényszerítve őket, hogy a birtokukban lévő festményeket és műtárgyakat átadják. Az A. S. Drey galériának több tulajdonosa is volt, akik mind zsidó származásúak voltak: Siegfried Drey, Ludwig Stern, Friedrich Stern, Franz Drey és Paul Drey.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.

Hitler egyik fő ellenségének családja visszakapta elkobzott műkincsét

Visszakerült a befolyásos, progresszív médiamogul, Rudolf Mosse családjához a nácik által elkobzott festmény, amelyre egy amerikai múzeumban találtak rá.