Litvánia felgyorsítja több rakétarendszer beszerzését az ukrán válság miatt

A litván kormány úgy döntött, hogy felgyorsítja több rakétaindító rendszer (MLRS) tervezett beszerzését Oroszország ukrán határon történő katonai koncentrációjának közepette.

A döntést, hogy a rendszert 2026-ban, két évvel korábban vásárolják meg, mint ahogy azt Vilnius korábban tervezte, a litván elnökből, miniszterelnökből, védelmi miniszterből, parlamenti elnökből és a védelmi főnökből álló testület, az Állami Védelmi Tanács hozta meg – írja a Defense News.

„Az Állami Védelmi Tanács egyetért abban, hogy a jelenlegi biztonsági fenyegetésekkel szemben a litván hadseregnek szüksége van [a] sorkatonák számának növelésére [és] a képességek további telepítésére. Szándékunkban áll [egy] regionális interoperábilis több rakétaindító rakétarendszer képességének közös fejlesztése” – közölte Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter egy tweetben.

Helyi megfigyelők szerint a minisztérium a Lockheed Martin M270 MLRS-ének megrendelését tervezi.

M270 MLRS – Overview, Reloading & Fire Missions

Various B-roll highlights of the U.S. Army’s M270 Multiple Launch Rocket System from different angles while performing maneuvers with the vehicle, showing th…

Tavaly decemberben Anušauskas és két kollégája, Kalle Laanet észt védelmi miniszter és Artis Pabriks lett védelmi miniszter megállapodtak abban, hogy a három balti állam MLRS-t szerez be saját hadserege számára.

Észt katonai tisztviselők szerint a fegyverek megrendelésére még idén sor kerülhet.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Finnország és Svédország „közelebb, mint valaha” a NATO-csatlakozáshoz

Az Ukrajna esetleges megszállásával fenyegető Kreml harcias retorikája új lendületet adott a két országnak a NATO-hoz való csatlakozásra.