A NASA szerint a Föld hatodik legmelegebb éve volt a 2021-es

A világ hatodik legmelegebb éve volt 2021 a mérések kezdete óta – közölte az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az Amerikai Óceán- és Légkörkutató Központ (NOAA) az újonnan bemutatott hőmérsékleti adatok alapján csütörtökön.

    A tudósok szerint a rendkívül meleg év egy hosszú távú felmelegedési trend része, amely gyorsulni látszik.

A NASA, a NOAA és a Berkeley Earth monitorozócsoport is csütörtökön mutatta be az elmúlt év globális hőmérsékletére vonatkozó méréseinek eredményeit, amelyek szerint a tavalyi értékek nem maradtak el nagy mértékben a szélsőségesen meleg 2016 és 2020 adataitól.

    A NASA adatai szerint a tavalyi év 2018-cal holtversenyben volt a hatodik legmelegebb esztendő, míg a NOAA mérései szerint 2021 2018-at megelőzve lett a 6. legmelegebb év. A Berkeley Earth adatai is a 6. helyre sorolják a tavalyi évet.

Gavin Schmidt klímakutató, a NASA vizsgálati csapatának vezetője szerint „a hosszú távú trend nagyon, nagyon egyértelmű. És ez miattunk van. Nem fog elmúlni, amíg nem hagyjuk abba a szén-dioxid légköri mennyiségének növelését”.

Az elmúlt nyolc év a nyolc legmelegebb volt a rendszeres mérések 1880-as kezdete óta – ebben egyetért a NASA és a NOAA. Adataik szerint a globális hőmérséklet – tíz év átlagát számítva – 1,1 Celsius-fokkal magasabb, mint 140 éve. Az elmúlt tíz év volt a legmelegebb évtized a mérések kezdete óta.

Economist: Mitől olyan idegesek a németek az atomenergiával kapcsolatban?

Sokan nehezményezik Berlin ujjal mutogatását az atomenergiával kapcsolatban, különösen akkor, amikor Németország növeli a földgáz-importját Oroszországból.

A globális átlaghőmérséklet tavaly 14,7 Celsius-fok volt – állapította meg a NOAA.

    A legnagyobb mértékű melegedés az északi féltekén tapasztalható. Az Északi-sarkvidék ráadásul a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik a mérések szerint.

Az elmúlt évben 25 ázsiai, afrikai és közel-keleti ország, köztük Kína, Nigéria, Banglades, Mianmar és Dél-Korea tapasztalta meg az eddig mért legmelegebb nyarat a Berkeley Earth szerint.

A NASA és a NOAA számításai szerint 1976 volt a legutolsó év, amikor a Föld hűvösebb volt az átlagnál.

Az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) szakértői úgy számoltak, hogy 2021 a világ ötödik legmelegebb éve volt a mérések kezdete óta, a 2021-es nyár pedig – a 2010-est és a 2018-ast megelőzve – a legmelegebb volt Európában. Adataik szerint is 2020 és 2016 volt a két legmelegebb év.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Európa gyorsabban melegszik mint a világ többi része, a tudósok értetlenül állnak előtte

A felmelegedés korábban nem tapasztalt időjárási szélsőségeket idézett elő a kontinensen. A történelemben példa nélküliek voltak az idén nyáron Nyugat-Európát sújtó áradások.