Ma két éve nem tudjuk, honnan jött a koronavírus

Két éve nyilatkozott a vuhani vírushelyzetről a WHO.

Ma van a kétéves évfordulója a WHO, azon nyilatkozatának, amelyben a kínai hatóságok előzetes vizsgálataira hivatkozva azt állította, hogy nincs nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy a Vuhanban azonosított koronavírus (2019-nCoV), emberek között is terjedne.

World Health Organization (WHO) on Twitter: „Preliminary investigations conducted by the Chinese authorities have found no clear evidence of human-to-human transmission of the novel #coronavirus (2019-nCoV) identified in #Wuhan, #China🇨🇳. pic.twitter.com/Fnl5P877VG / Twitter”

Preliminary investigations conducted by the Chinese authorities have found no clear evidence of human-to-human transmission of the novel #coronavirus (2019-nCoV) identified in #Wuhan, #China🇨🇳. pic.twitter.com/Fnl5P877VG

Egy héttel később a szervezet főigazgatója, Tedros Adhanom Ghebreyesus már úgy nyilatkozott, hogy

“Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet”

– mondta.

Ghebreyesus azt állította, hogy egyelőre nincsen semmilyen bizonyíték arra, hogy a vírus Kínán kívül emberről emberre terjedne, ami nem jelenti azt, hogy ez ne következhetne be.

“Tudjuk, hogy Kínában létezik a vírusnak emberről emberre terjedő változata, de a jelek szerint a terjedése pillanatnyilag csak családokon belülre, illetve a fertőzött betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozókra korlátozódik”

– mondta a főigazgató a két évvel ezelőtti genfi sajtóértekezleten, ekkor már elismerve a vírus Kínán belüli emberről emberre terjedését.

Kína már hónapokkal a járvány előtt jelentősen megnövelte a koronavírus-tesztjeinek számát

A megszerzett hivatalos kínai kormányzati beszerzési adatok szerint a PCR-készletek felvásárlása már 2019 júliusában kezdődött.