Bill Gates szerint hamarosan úgy fogjuk kezelni a Covidot, mint az influenzát

A Covid omikron változata jelenleg rekordgyorsasággal terjed az Egyesült Államokban és a világ többi részén – Bill Gates azonban reményt vél felfedezni a láthatáron.

Amint a jelenlegi hullám lecseng, az országok „sokkal kevesebb megbetegedésre” számíthatnak 2022 hátralévő részében – írta Gates kedden a Twitteren Devi Sridharral, az Edinburgh-i Egyetem globális közegészségügyi tanszékének vezetőjével folytatott kérdés-felelet során. Ha ez megtörténik, folytatta Gates, a Covidot valószínűleg „inkább úgy lehet majd kezelni, mint a szezonális influenzát” – számolt be a CNBC.

A Microsoft társalapítója és milliárdos filantróp – a közegészségügy nyílt szószólója, aki rendszeresen véleményt nyilvánított Covid világjárvány elleni küzdelem során – nem az első, aki hasonló előrejelzéseket tesz.

Egyes szakértők szerint az omikron gyors terjedése, bár kétségtelenül veszélyes, elegendő embernek adhat úgynevezett „természetes immunitást” ahhoz, hogy a Covid-járványt egy sokkal kevésbé súlyos „endémiás” fázisba terelje.

Gates a Twitteren közzétett kérdés-feleletében kitért erre a forgatókönyvre, azt jósolva, hogy „az omikron sok immunitást fog teremteni, legalábbis a következő egy évben”. Az időzítés számít: Ha az ország elég nagy részén sikerül valamilyen szintű egyidejű védettséget fenntartani a Covid ellen, akár oltással, akár más módon, a vírus terjedése elég hosszú időre lelassulhat ahhoz, hogy a világjárvány átmenjen az endémiás fázisba.

Amint a Covid végül endémiássá válik – tette hozzá Gates -, „egy ideig talán évente kell majd oltásokat beadnunk a Covid ellen” – hasonlóan az éves influenza elleni oltásokhoz.

Az Egyesült Államokban hétfőn rekordszámú, 1,5 millió új Covid-megbetegedést jelentettek, miközben a kórházi kezelések száma is új rekordot döntött. Dr. Anthony Fauci, Joe Biden elnök legfőbb orvosi tanácsadója azonban azt prognosztizálta, hogy a jelenlegi omikronos megbetegedési hullám január végére tetőzik az Egyesült Államokban.

Gates viszonylag optimista kilátásait az is meghiúsíthatja, ha az omikron nyomában egy új Covid-változat jelenik meg, különösen, ha az súlyosabb vagy fertőzőképesebb, mint bármelyik eddigi változat. A milliárdos azt írta, hogy ez a forgatókönyv talán valószínűtlen – de semmiképpen sem lehetetlen.

„Egy fertőzőképesebb variáns nem valószínű” – írta Gates a Twitteren – „de sokszor meglepődtünk már a világjárvány során”.

Peter Thiel: Nem csupán átmeneti USA-ban elszabadult infláció, nagy a baj

A milliárdos üzletember úgy látja, hogy a Fed teljes csődje bontakozik ki a szemünk előtt, ami annak az eredménye, hogy az eltérő véleményeket az USA vezetése nem tűri el.