A „közérdekre” hivatkozva másodszor is megvonták a teniszező ausztrál vízumát

Ausztrália sorozatban másodszor vonta vissza Novak Djokovic teniszező vízumát, mivel az oltatlanul az országban tartózkodott.

Alex Hawke bevándorlási miniszter döntése azt jelenti, hogy Djokovicot mostantól kitoloncolás fenyegeti – számolt be a BBC.

A 34 éves szerb játékos azonban még mindig indíthat újabb jogi eljárást, hogy az országban maradhasson.

A férfi teniszezők első kiemeltje a tervek szerint a hétfőn kezdődő Australian Openen játszott volna.

„Ma éltem a hatáskörömmel… és egészségügyi és rendészeti okokból töröltem Novak Djokovic vízumát, és ez közérdekből történt” – áll a miniszter közleményében.

A lépés azt is jelenti, hogy Djokovic valószínűleg hároméves tilalommal néz szembe az új ausztrál vízum megszerzésében.

Djokovic vízumát először nem sokkal a január 6-i Melbourne-be érkezése után vonták vissza, miután az ausztrál határőrség tisztviselői szerint „nem nyújtott be megfelelő bizonyítékot” az oltás alóli mentességhez.

Őrizetbe vették, órákat töltött a repülőtéren a bevándorlási ellenőrzésen, majd napokat töltött egy bevándorlási szállodában. Napokkal később egy bíró visszaállította a vízumát, és elrendelte a szabadon bocsátását, úgy ítélve meg, hogy a határőrök figyelmen kívül hagyták a helyes eljárást, amikor megérkezett.

Péntek este Melbourne-ben azonban Hawke az ausztrál migrációs törvényben foglalt külön hatáskörök alapján törölte Djokovic vízumát.

A törvény lehetővé teszi számára, hogy kitoloncoljon bárkit, akiről úgy ítéli meg, hogy potenciális kockázatot jelent „az ausztrál közösség egészségére, biztonságára vagy közrendjére”, azonban Djokovic még fellebbezhet ez ellen.

Az esetek száma alacsony, mégis lezárták fél Ausztráliát

Dél-Ausztráliában 5 új eset mellett van szinte teljes lezárás, Sydney-ben még az építkezéseket is leállították napi 100 eset mellett. Az ausztrálok egyre mérgesebbek az intézkedések miatt.