Az esetek száma alacsony, mégis lezárták fél Ausztráliát

Dél-Ausztráliában 5 új eset mellett van szinte teljes lezárás, Sydney-ben még az építkezéseket is leállították napi 100 eset mellett. Az ausztrálok egyre mérgesebbek az intézkedések miatt – írja a BBC. 

Ausztráliában kedden már a harmadik államban kezdődtek lezárások. Jelenleg le van zárva Victoria, Dél-Ausztrália, és New South Wales bizonyos részei, összesen 13 millió embert érintenek a korlátozások.

A lakosok közül sokan frusztráltak a szigorú intézkedések miatt, különösen mivel igen alacsony a pozitív esetek száma, és mivel más angolszász országokban rosszabb számok ellenére is feloldották a lezárásokat.

Aaron Ginn on Twitter: „No, this isn’t satire; this isn’t from a horror movie.This is Australia.https://t.co/azbJB1hC23 / Twitter”

No, this isn’t satire; this isn’t from a horror movie.This is Australia.https://t.co/azbJB1hC23

A kormányzat azonban a Delta variáns megjelenése miatt indokoltnak látja a szigorításokat különösen mivel Ausztráliában a lakosságnak mindössze a 14%-a van beoltva.

Scott Morrison miniszterelnök szerint a válaszuk nem volt tökéletes, de büszke, hogy alacsonyan sikerült tartani az esetszámokat. Az egész országban összesen 915 halálos áldozata volt a járványnak.

Ausztráliában az elmúlt másfél évben más országoknál szigorúbb intézkedések voltak, amivel nem minden lakos értett egyet. A határokat szinte végig lezárva tartották, szigorú karantén és lezárás törvényeket alkalmaztak.

Sydney-ben a hatóságok bejelentették, hogy nullára akarják levinni az esetek számát. Sokan aggódnak, hogy az indiai Delta-variáns miatt ősszel tovább folytatódnak a lezárások.

Az ausztrál kormányzat elsősorban az AstraZeneca vakcinából vásárolt, azonban a lakosságban jelentős a bizalmatlanság az oltással kapcsolatban.

Borítókép: EPA/JAMES ROSS

A WHO pálfordulása: „A lezárások visszafordíthatatlan károkat okoztak”

Az Egészségügyi Világszervezet megbízottja szerint az országoknak nem szabad a lezárásokat „elsődleges megoldásként” használni a járvány megfékezésére.