Biológiai férfi kapta a legjobb tévés színésznőnek járó Golden Globe-ot

A 79. alkalommal megrendezett Golden Globe-díjátadó ünnepségen Michaela Jaé „Mj” Rodriguez kapta a legjobb színésznőnek járó elismerést a televíziós dráma kategóriában. Rodriguez férfinak született, de most már nőnek vallja magát. Rodriguez a díjat Blanca, egy ápolónő karakterének alakításáért kapta a „Pose” című LMBT drámai sorozatban. Az NBC News beszámolója szerint ez volt az első alkalom, hogy transznemű színész Golden Globe-ot nyert — adja hírül a Daily Wire.

Rodriguez az Instagramon fejezte ki háláját a díjért, remélve, hogy az bebizonyítja, hogy egy „fiatal fekete latin lány Newark, New Jersey-ből” is sikerre lelhet a „szeretet” révén.

„Hűha, eszméletlen születésnapi ajándék! Köszönöm! Ez az az ajtó, ami még sok fiatal tehetségnek nyit lehetőséget” – írta Rodriguez az Instagramon.

„Látni fogják, hogy ez több mint lehetséges. Látni fogják, hogy itt egy fiatal, fekete, latin lány Newark, New Jersey-ből, akinek valóra vált az álma, hogy megváltoztassa mások gondolkodását SZERETETTEL. A SZERETET NYER. Az én fiatal LMBTQAI babáimnak: ITT VAGYUNK! Az ajtó most már nyitva áll, most már elérjük a csillagokat!!!!!”

Rodriguez a jelölttársakat is dicsérte: „A jelölteknek: királynők vagyunk „. Rodriguez azt is írta: „Annyira boldog vagyok, hogy mindezt megoszthatom veletek! Minden egyes nő fenomenális.”

A „Pose” azzal büszkélkedhet, hogy a valaha volt legnagyobb transznemű színészekből álló társulatot mozgatja meg egy sorozatban. Tavaly a sorozat több sztárja, mint például Indya Moore és Angelica Ross megosztotta véleményét arról, hogy az FX nem kap megfelelő tiszteletet a szélesebb színésztársadalom és a díjátadók részéről:

„Pár szót arról, hogy a transz embereket nem tisztelik egy olyan show-ban, ami épp róluk szól, akik létrehoztak egy kultúrát önmaguk tiszteletére, mert a világ nem teszi” – tweetelte Moore, Angel Evangelistát, egy transznemű szexmunkást alakítva, aki modellként szeretne karriert csinálni.

„Nevezzük ezt kognitív cissonanciának.”

A „cissonancia” egy játék a „disszonancia” szóval, a „dis”-t „cis”-re cserélve. A cis a baloldali progresszívek által használt kifejezés azokra az emberekre, akik a születésüknek megfelelő neműnek vallják magukat.

Moore ko-sztárja, Ross is hasonlóan vélekedett:

Angelica Ross, aki a fekete transz nőt, Candy Ferocity-t alakította a sorozatban retweetelte Moore-t, és az Instagramon őszintén beszélt akkori mellőzésről.

„Szeretném, ha már az elején tudnád, hogy ezek a könnyek nem egy díj vagy jelölés miatt folynak” – írta Ross. „Végső soron szeretném, ha megértenétek, hogy nagyon fáradt vagyok – akik ismernek, tudják, hogy nem csak a képernyőn vagy a kulisszák mögött dolgozom, hanem éjjel-nappal azért, hogy a társadalmunk értékelje a transz életeket különösen a fekete transz életeket.”

Rodriguez nem az első magát nőnek valló férfi, akit az elmúlt hetekben egy bizonyos kategória „legjobb” női szereplőjeként ismertek el.

Jelenleg a „Jeopardy!” Amy Schneider nevű versenyzőjét dicsérik, aki a népszerű kvízműsorban a legtöbbet kereső és a legtöbb egymást követő játékot megnyerő „nő” lett. Schneider szintén férfinak született, de most azt állítja magáról, hogy nő, amit a politikai baloldal el is fogad.

Egy kaliforniai iskolában egy szülő elől eltitkolták, hogy lányát fiúként kezelik

A megdöbbent anyára az iskola ráhívta a gyermekvédelmi szervezetet, akik kihallgatták a gyereket és felajánlották, hogy el távolíthatják őt az otthonából.