Zöld jelzést kapott Izrael első digitális bankja

Izrael első digitális bankja, a One Zero Digital Bank Ltd. megkapta a végleges engedélyt a működés megkezdésére, miután elegendő tőkét gyűjtött, és átment a szükséges hatósági ellenőrzéseken – jelentette be hétfőn az Izraeli Bank of Israel a Bloomberg értesülése szerint.

Az ország 43 év óta első új bankját Amnon Shashua, az Intel Corp. izraeli székhelyű, önvezető járművekkel foglalkozó Mobileye NV társalapítója irányítja. A bankot Shuki Oren, a pénzügyminisztérium korábbi főkönyvelője és Gal Bar Deah fogja vezetni, aki a Pepper, a Bank Leumi Le-Israel Ltd. digitális egységének termék- és szolgáltatási alelnöke volt.

„43 év után új bank jön létre Izraelben, és ez remek hír a banki és pénzügyi ágazatban a verseny és az innováció szempontjából”

– örvendezett Amir Yaron, a Bank of Israel kormányzója.

Saját honlapjuk szerint First Digital Bank (FDB), egy mesterséges intelligencia alapú digitális bank, amely a privátbanki szolgáltatásokhoz való hozzáférés demokratizálására törekszik. 120 millió dollár értékű, 320 millió dolláros befektetési körének részeként olyan magas presztizsű pénzügyi befektetőkkel kötött szerződést, mint a svájci Julius Baer vagyonkezelő csoport, az SBI japán pénzügyi konglomerátum és a Tencent kínai székhelyű technológiai vállalat.

Az izraeli székhelyű FDB az autonóm banki átalakulás élére kíván állni. Saját fejlesztésű mesterséges intelligencia-eszközökkel és technológiákkal olyan privátbanki szolgáltatási élményt kíván nyújtani a háztartásoknak, amelyeket úgy terveztek, hogy proaktívan támogassák mindennapi pénzügyi kihívásaikat – a pénzforgalomtól kezdve a költségvetésen, hitelezésen, megtakarításokon, befektetéseken és más területeken -, időt, pénzt és pénzügyi stresszt spórolva meg nekik.

A bank a jövőben más nemzetközi piacokon is tervezi terjeszkedését.

Izrael teszteli a digitális kriptosékelt

A nemzeti digitális valuta kibocsátása körül még rengeteg a bizonytalanság, de a világ számos jelentős gazdaságának központi bankja elkezdte vizsgálni a CBDC kibocsátásának lehetőségét a meglévő fizetőeszközök mellett.