Izrael teszteli a digitális kriptosékelt

Egy ilyen valuta kibocsátásának koncepciója már 2017 óta vita tárgyát képezi, de a döntéshozók úgy döntöttek, hogy felgyorsítják a kutatásokat és a felkészülést az esetleges kibocsátásra — írja a The Jerusalem Post.

Izrael már végrehajtotta egy digitális sékel kriptopénz kísérleti tesztjét, szólta el magát Andrew Abir, a Bank of Israel helyettes vezetője, talán akaratlanul, az IDC Herzliya Fair Value Forum egyik közelmúltbeli konferenciáján.

Egy panelbeszélgetés vége felé Abir azt mondta, hogy az Izraeli Bank már lefuttatott egy digitális valuta kísérleti tesztet. A panel egy másik tagja meglepettnek tűnt, és megkérdezte: „Már ki is bocsátottak ilyen érmét?” Abir igennel válaszolt.

Abir azonban azt mondta, hogy nem optimista a tekintetben, hogy valaha is elindul egy ilyen központi banki digitális valuta (CBDC).

„Korábban úgy becsültem, hogy öt éven belül 20% az esélye annak, hogy lesz CBDC. Becslésem az elmúlt évben egy kicsit nőtt, főként azért, mert más országok is haladnak ezzel, de még mindig kevesebb, mint 50%-os az esélyt látok rá”

— mondta Abir.

Májusban az Izraeli Nemzeti Bank közölte, hogy cselekvési tervet készít arra vonatkozóan, hogyan tudna digitális valutát kínálni. Egy ilyen valuta kibocsátásának koncepciója már 2017 óta vita tárgyát képezi, de úgy döntött, hogy felgyorsítja a kutatást és az esetleges kibocsátásra való felkészülést, „tekintettel a digitális gazdaság és a fizetések gyors fejlődésére, valamint a nagy központi bankok ezzel kapcsolatos munkájára”.

A CBDC az elosztott főkönyvi technológiákra, például a blokkláncra támaszkodna, de különbözne a ma népszerű kriptovalutáktól, köztük a Bitcointól. A legfontosabb különbség az, hogy míg a kriptovaluták nem tartoznak egyetlen konkrét országhoz sem, és egyesekre jellemző, hogy nincs központi hatóság, amely felügyelné őket, addig egy ország központi bankja által kibocsátott CBDC-t az illetékes állami hatóságok szabályoznák.

„A CBDC lehetőségét még vizsgáljuk, és amikor a múlt hónapban nyilatkoztunk, nem azért tettük, hogy elmondjuk, mit teszünk, hanem hogy megosszuk, amit nem tudunk, és visszajelzéseket kapjunk a nyilvánosságtól”

— magyarázkodott Abir.

Az elmúlt években jelentős és nagyon gyors változások történtek a fizetési piacon Izraelben és külföldön egyaránt. Bár még egyetlen fejlett gazdaság központi bankja sem jelentette be, hogy olyan projektet kezdeményezne, amely digitális valuta kibocsátásához vezetne, a közelmúltban láthatóan megváltozott a globális hangulat a kérdésben, és a világ számos jelentős gazdaságának központi bankja elkezdte vizsgálni a CBDC kibocsátásának lehetőségét a meglévő fizetőeszközök mellett.

Abir szerint az Izraeli Nemzeti Bankot leginkább az érdekli, hogy lépést tartson a kialakuló globális trendekkel. Bevallotta, hogy

„az izraeli fizetési rendszer legalább egy évtizedes lemaradásban van más országokhoz képest. De az elmúlt évben elkezdtük a lemaradás megszüntetését az érintés nélküli fizetést lehetővé tevő infrastruktúra elterjesztésével és a digitális pénztárcák megjelenésével.

„Egy bomlasztó technológiai folyamat közepén vagyunk, és nem tudjuk, kik lesznek a nyertesek. Vajon a bankok, a hitelkártya-társaságok, a fintech vagy a nagy technológiai cégek lesznek azok? Olyan változások jönnek a következő években, amelyekről még fogalmunk sincs. Az azonban egyértelmű, hogy a környezet öt év múlva már nem lesz ugyanaz, mint ma.”

Abir igyekezett lehűteni a digitális valutával kapcsolatos túlzott várakozásokat:

„Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez nem fogja megszüntetni a bankokat. Egyetlen központi bank sem fog digitális valutát bevezetni erre a célra. A bankoknak továbbra is fontos szerepük lesz az egész fizetési rendszerben.”

„Egy másik dolog, ami csalódást okozhat, hogy egy központi bank bármilyen digitális valutája nem egyfajta védelemként lenne kialakítva a Bitcoinnal szemben. Amiről beszélünk, az egy fizetési rendszer. A Bitcoin nem fizetési rendszer, és nem is valuta. A legjobb esetben egy pénzügyi eszköz, a legrosszabb esetben pedig egy piramis átverés”

— mondta Abir.

Kiberbűnözők kaszálnak a koronavírus-járványon

Példa nélküli lehetőséget kaptak a világjárvánnyal az internetes csalók, akik ebben a helyzetben trükkjeikkel még könnyebben szerzik meg a felhasználók adatait.