Horogkeresztes zászlóval temettek el egy olasz neofasisztát

A helyi zsidó közösség és a római katolikus egyház kedden határozottan elítélte „sértőnek és elfogadhatatlannak” azt a gyászmenetet egy helyi templom előtt, amelyben a koporsót náci zászlóval borították be, és a gyászolók fasiszta tisztelgést mutattak be — írja a Times of Israel.

A hétfői gyászszertartást követő, a Szent Lucia-templom előtti jelenetről készült fotókat és videót az Open olasz online hírportál tette közzé. A felvételeken az látható, hogy mintegy két tucat ember gyűlt össze a templom előtt, amikor a horogkeresztes koporsó előkerült, és azt kiabálták: „Presente!”. („Jelen!”) kiáltottak, jobb karjukat a fasiszta tisztelgés jeleként kinyújtva.

A római vikariátus keddi közleményében határozottan elítélte a jelenetet, és hangsúlyozta, hogy sem a plébános, sem a temetést celebráló pap nem tudta, mi fog odakint történni a gyászmise befejezése után.

A horogkeresztes náci zászlót „a kereszténységgel összeegyeztethetetlen, borzalmas jelképnek” nevezte.

„Ez a durva visszaélés, — különösen egy gyászmise után, a szent hely közelében –, súlyos, sértő és elfogadhatatlan provokáció Róma egyházi közössége és minden jóakaratú ember számára városunkban”

– fogalmazott.

A közlemény idézte a plébánost, Alessandro Zenobbi tiszteletest, aki mind saját magát, mind az egyházat elhatárolta „minden olyan szótól, gesztustól és szimbólumtól, amelyet az egyházon kívül használnak, és amely szélsőséges ideológiáknak tulajdonítható, amelyek távol állnak Krisztus evangéliumának üzenetétől”.

affeu on Twitter: „Thread: Skandal in #Rom: #Faschisten begleiten den #Nazi Alessia Augello v. d. #ForzaNuova auf dem letzten Weg. Stehen nach der Trauermesse im Spalier & zeigen den Hitlergruß. Auf dem Sarg liegt eine Hackenkreuzfahne. -§86 StGB Berichterstattung frei, letzten Tweet beachten- 1/x pic.twitter.com/WvxrAL2yM7 / Twitter”

Thread: Skandal in #Rom: #Faschisten begleiten den #Nazi Alessia Augello v. d. #ForzaNuova auf dem letzten Weg. Stehen nach der Trauermesse im Spalier & zeigen den Hitlergruß. Auf dem Sarg liegt eine Hackenkreuzfahne. -§86 StGB Berichterstattung frei, letzten Tweet beachten- 1/x pic.twitter.com/WvxrAL2yM7

A helyi zsidó közösség szintén elítélte a provokációt.

„Elfogadhatatlan, hogy egy horogkereszttel ellátott zászlót még manapság is ki lehet mutogatni nyilvánosan, különösen egy olyan városban, amely megélte, hogy a nácik és fasiszta kollaboránsaik deportálták zsidóit”

– áll a közösség Reuters által ismertetett közleményében.

Olasz híradások az elhunytat Alessia Augellóként azonosították, aki a szélsőjobboldali, neofasiszta Forza Nuova csoport 44 évesen, trombózisban elhunyt aktivistája volt.

A csoportot teszik felelőssé a Róma központjában tavaly októberben lezajlott erőszakos tüntetésekért, amelyek Mario Draghi miniszterelnök irodája és a parlament ellen irányultak.

A Forza Nuova 1997-ben jött létre az 1970-es évek stagnáló Olaszországában tevékenykedő erőszakos, szélsőjobboldali szervezetek hagyományai szerint, és 2008-ban nőtte ki magát országos erővé.

A csoport nyíltan neofasiszta. Jelenlegi vezetőjét, Roberto Fiore-t, a 62 éves, 11 gyermekes családapát az 1980-as években felforgató bűncselekmény és szélsőjobboldali fegyveres politikai mozgalom alapításának vádjában találták bűnösnek.

A La Repubblica szerint a rendőrség jelen volt a temetésen, és nyomozást folytat.

Róma püspöke egyébként formálisan maga Ferenc pápa, de az egyházmegye mindennapi irányítását a helytartójára, Angelo De Donatis bíborosra bízza.

Több ezer olasz vonult fel a megfenyegetett holokauszt-túlélő mellett

Több száz olasz polgármester és több ezer ember demonstrált Milánó utcáin, hogy így fejezzék ki szolidaritásuk Lililana Segre iránt.