Több ezer olasz vonult fel a megfenyegetett holokauszt-túlélő mellett

Több száz olasz polgármester és több ezer ember demonstrált Milánó utcáin, hogy így fejezzék ki szolidaritásuk Liliana Segre iránt. 

Ahogy a Neokohn már novemberben megírta Olaszországban egy 89 éves holokauszttúlélő került a szélsőjobboldali fenyegetések célkeresztjébe. A héten Milánóban, ezrek vonultak fel a hölgy mellett — számolt be a CNN. 

Liliana Segre mindössze 13 éves volt, mikor Auschwitzba deportálták. Idős korában rasszizmus és antiszemitizmus ellenes aktivista lett belőle. Munkája eredményeként létrejött egy gyűlölet-ellenes bizottság az olasz parlamentben.  Aktivizmusáért életre szóló „tiszteletbeli szenátornak” nevezték ki.

Azonban munkájának nem csak támogatói, hanem heves ellenzői is akadtak. A hölgy ugyanis gyűlölködő üzenetek százait kapta, valamint bekerült egy szélsőjobboldali párt, a Forza Nuova látókörébe, ami miatt az olasz rendőrség kénytelen volt védelem alá helyezni.

Liliana Segre melletti tüntetést az olasz polgármesterek szövetsége szervezte. A rendezvényen több, mint hatszáz városvezető vett részt. A tömeg elénekelte az antifasiszta Bella Ciao című dalt és Liliana nevét kántálta a felvonulás közben.

„Én ismerem a gyűlöletet. Tudom milyen az, mikor az a polgári társadalom, aminek a részének hitted magad, visszautasít

— mondta Segre az összegyűlteknek.

„Ma ez a tér tele van zenével, a zene temploma az utcára költözött. Azért vagyunk itt, hogy ne a gyűlöletről, hanem a szeretetről beszéljünk. A gyűlöletet hagyjuk meg a képernyő mögé rejtőző névteleneknek”

— tette hozzá a hölgy.

Az olasz belügyminiszter támogatásáról biztosította a római zsidóságot

Az olasz belügyminiszter a római zsidó közösségnél tett látogatást hétfőn egy olasz holokauszt-túlélőt ért támadások után.