Elkapták Szulejmáni szobrának a felgyújtóját

Letartóztattak az iráni hatóságok egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy felgyújtotta az amerikaiak által likvidált Kászim Szulejmáni tábornok szobrát – jelentették iráni bírósági források szerdára virradóan.

A gyújtogatást a délnyugati Csaharmahal-Bahtijár tartományban követték el január 6-án, egy nappal a szobor felavatását követően.

Hírügynökségeknek adott interjújában Ahmad Reza Bahrami tartományi bíró szégyenletesnek nevezte az esetet, és szigorú büntetést ígért. Hozzátette, hogy a gyanúsított „ellenforradalmi ügynök” volt.

Az Egyesült Államok 2020. január 3-án dróntámadással likvidálta Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda elitegységének vezetőjét a bagdadi repülőtérre vezető úton. A támadásban az Irán támogatását élvező Népi Mozgósítási Erők nevű iraki síita milícia egyik vezetője, Abu Mahdi al-Muhandisz is meghalt.

Iránban azóta több szobrot emeltek a vezetés által mártírnak tartott Szulejmáni tiszteletére. A tábornok halálának évfordulóján Iránban és Irakban is megemlékezéseket tartottak.

Videó: Nem mindenkinek jött be Szolejmani új szobra Iránban, felgyújtották

Szolejmani hatméter magas szobrát szerda reggel avatták fel, este már lángolt.