Pénzbírság holokauszttagadásért Csehországban

Megbírságoltak egy cseh kiadót a holokauszt tagadása miatt. A Bodyart Press ugyanis kiadta David Hoggan amerikai író „A hatmilliós mítosz” című könyvének cseh fordítását — értesült a Tett és Védelem Alapítvány.

A cseh cégnek és ügyvezetőjének közel 2500 eurónak megfelelő összeget kell fizetnie – így döntött a bíróság Zdar nad Sazavou–ban. A kiadó ugyanis David Hoggan amerikai író 1969-ben megjelent, „A hatmilliós mítosz” című könyvének cseh fordítását terjesztette. Ebben tagadják, hogy a nácik mintegy hatmillió európai zsidó kiirtásáért felelnek.

A bírák elutasították a védelem érvelését, miszerint a könyvet csak „oktatási célból” adták ki. Az ítélet ellen fellebbezni lehet, ezt a vád és a védelem is még mérlegeli. A Cseh Köztársaságban a népirtás tagadása akár három év börtönnel is büntethető. A Bodyart Press egyébként többnyire konspirációs elméleteket hirdető köteteket árul (pl. Soros Györgyről vagy az ENSZ–ről), de a Covidot is „gondosan megtervezett eseménynek”, „globális népirtásnak” tartják.

„A hatmilliós mítosz” című kis kötet 2016-ban jelent meg 600 és 800 példány közötti példányszámban, a legtöbbet el is adták – mondta el a kiadó vezetője a bíróságon. A nyomozók azonban csak 2020 elején kezdtek el kutakodni a könyv után, miután a Deník N cseh hírportál felhívta a figyelmet a kiadóra és termékeire.

A cseh rendőrség 2021 márciusában még félretette az ügyet, a legfőbb ügyészség azonban felülvizsgálta ezt a döntést, így a nyomozók nyár végén megkezdték a büntetőeljárást a kiadó és egy magánszemély ellen is. A bíróság először gyorsított eljárásban, tárgyalás nélkül hozott határozatot az ügyben, a bírságot az ügyész által javasoltnál alacsonyabb összegben állapította meg. E határozat ellen valamennyi fél kifogást nyújtott be, így hozta meg a bíróság a fenti ítéletet.

Az 1988–ban meghalt David Hoggan amerikai antiszemita történészprofesszor volt, aki a Wikipedia szerint szoros kapcsolatot tartott fenn különböző neonáci és holokauszttagadó csoportokkal. „The Forced War” (A kikényszerített háború) című könyvében a II. világháború kitörését egy állítólagos angol-lengyel összeesküvésnek tulajdonította, amelynek célja a Németország elleni agresszió lett volna.

„A hatmilliós mítosz”1969–ben jelent meg először, szerző feltüntetése nélkül. A kötet Hoggan munkája, bár akkor még az engedélye nélkül adták ki Los Angelesben (emiatt a szerző perelte is a kiadót). Valószínűleg ez volt az első könyv angol nyelven, amely a holokauszttagadást népszerűsítette. A kötetben Hoggan azt állítja, hogy a nácizmus hatmillió zsidó áldozatának száma „szándékos és szégyentelen történelemhamisítás”, és „népirtási legendának” nevezi. Szerinte a holokauszt összes bizonyítékát a háború után gyártották, hogy megpróbálják igazolni a Németország elleni „agresszív háborút.”

Gárdisták, partizánok és zsidók Szlovákiában

Ugyan Szlovákia zsidóságának 90%-át megsemmisítették, a kevés hazatért túlélő komoly pogromokkal kellett szembenézzen, melyeket a kommunista vezetés igyekezett saját érdekében felhasználni.