Összefogott a zsidó közösség a bronx-i tűzvész áldozatainak megsegítéséért

A New York-i zsidó közösség a város 30 éve leghalálosabb tűzvészét követően az áldozatokért és az elsősegélynyújtókért gyűlt össze.

Tizenhét ember, köztük nyolc gyermek vesztette életét a Bronxban pusztító tűzben, amely egy 19 emeletes épületben tombolt az East 181st Street-en – ahol nagyszámú afrikai bevándorló közösség él. A tűzoltók szinte minden emeleten találtak áldozatokat.

A tűz utáni órákban a kóser élelmiszerboltok Masbia hálózata segélysátrat állított fel a tragédia helyszínének közelében, és ételt osztott a túlélőknek és a mentőknek.

A Masbia összefogott a Boro Park Shomrimmal, a brooklyni zsidó polgári járőrszolgálattal is, hogy vészhelyzeti ellátmányt, italt és ételt vásároljanak és osszanak szét.

A SAR Academy, a riverdale-i zsidó nappali iskola bejelentette, hogy adományokat gyűjt az áldozatok megsegítésére. A Riverdale Zsidó Központ is fogad pénzadományokat, és a 3700 Independence Ave. 3700-ban található zsinagógában is lesznek gyűjtőládák.

Az UJA-Federation of New York a következőket írta a Twitteren: „Szívünk fáj a szörnyű tragédia áldozataiért és szeretteikért. Kapcsolatban állunk a kormánytisztviselőkkel és a Bronxban működő partnerintézményeinkkel, hogy minden lehetséges módon segítsünk”.

A New York-i Zsidó Közösségi Kapcsolatok Tanácsa közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy „aktívan tárgyalnak arról, hogyan lehetne a legjobban segíteni az áldozatoknak ebben a traumában”, és megjegyezte, hogy az áldozatok közül sokan muszlimok voltak.

Masbia and Shomrim Come to the Aid of Bronx Fire Victims with Toothbrushes, Soup and Hugs

Members of the Jewish community did what they do best today, turning out en-masse to provide supplies and hot food to the victims of the deadly Bronx high ri…

Egy közösség gyászol

Eric Adams polgármester hétfőn pontosította a halálos áldozatok számát a vasárnapi első jelentéshez képest, mondván, hogy két emberrel kevesebb vesztette életét, mint eredetileg gondolták.

Miközben a túlélők felidézték az őrült káoszt a menekülés során, az elhunytak családtagjai és barátai sokkot, hitetlenkedést és fájdalmat éltek át.

„Néhányan azt sem tudják, hogy a szeretteik meghaltak” – mondta Fathia Touray, aki az Egyesült Arab Emírségekben lévő otthonából nyilatkozott az Associated Pressnek. Édesanyja és testvérei az épület harmadik emeletén laktak, ahol a tűz keletkezett. Egyik testvérét kórházba szállították, de állapota stabil. A közvetlen család többi tagja megmenekült.

Adams hétfő reggel közölte, hogy több ember még mindig kritikus állapotban van, miután egy meghibásodott fűtőberendezés okozta a város három évtizede leghalálosabb tűzét.

A 68 éves Renee Howard elérzékenyült, amikor az elvesztett életekről beszélt.

„Soha nem tapasztaltam még ilyen pusztítást. A szomszédaim és gyerekek haltak meg – nem értem, nem értem” – mondta, miközben zokogásban tört ki.

„Most nem emlékszem valamennyiük nevére” – mondta, mielőtt felsorolta volna néhányukat, köztük egy fiút, akit úgy jellemzett, hogy „gyönyörű angyali szemei voltak”.

Azt mondta, hogy mindezeket az életeket „egy másodperc alatt elragadták”.

Hétfőn más lakosokkal, túlélő családtagokkal és idegenekkel együtt imádkozott, hogy vigasztalja a gyászolókat.

A Masjid-ur-Rahmah mecsetben, amely csak néhány háztömbnyire van a lakóháztól, több mint két tucat ember gyűlt össze szolidaritásból. A mecsetben imádkozók közül sokan az épületben laknak.

Körülbelül egy tucatnyi nő sírt a mecsetben, gyászolva a tűzben elvesztett három kisgyermeket. A gyülekezet tagjai nem voltak biztosak abban, hogy a gyerekek szülei életben maradtak-e, és sok családtag a legrosszabbtól tartott.

„Istenhez tartozunk, és Istenhez térünk vissza” – mondta a mecset imámja, Musa Kabba, aki türelemre intette a híveket, amíg híreket várnak szeretteikről.

Sokan, akik a lakóparkban éltek, szoros közösséget alkottak, és hamarosan elterjedt a hír, hogy kik haltak meg a füst és a tűz közepette.

„Nagyon sajnálom azokat az embereket, akik elvesztették a gyermekeiket és az édesanyjukat, mert mindannyian egyek vagyunk. És hogy ez megtörténhetett, ez szörnyű” – mondta Tysena Jacobs, az épület egyik lakója.

NYC Apartment Fire: Bronx Blaze Kills 19 as Survivors Tell Harrowing Tales | NBC New York

19 are dead, including 9 kids, after one of the worst New York City fires in a generation. An electric space heater is being blamed for sparking the horrific…

Eközben a Polgármesteri Alap New York város fejlődéséért segélyalapot indított a kitelepített lakók megsegítésére.

„A város készen áll arra, hogy az érintett családoknak minden szükséges támogatást megadjon” – mondta Adams.

„Ez egy nagyon összetartó közösség” – mondta Touray, aki sok éven át maga is az épületben lakott, és az Egyesült Arab Emírségekbe való költözése ellenére szoros kapcsolatot tart fenn az Egyesült Államokban élő családjával és barátaival.

Családja közel négy évtizeddel ezelőtt költözött az épületbe. Hamarosan mások is érkeztek Gambiából, néhányan ugyanabból a faluból, ahonnan ő is. Az évek során közösséget alkottak Bronx egyik enklávéjában.

„Ezek munkásosztálybeli, első generációs bevándorló családok, akik próbálnak boldogulni az Egyesült Államokban” — mondta.

„Sok közeli családi barátot veszítettünk el” – mondta Touray, aki elmondta, hogy várhatóan visszarepül az Egyesült Államokba, hogy a családjával lehessen.

Ted Cruz: A félidős választások után megindíthatják Biden felelősségre vonását

„Szerintem óriási nyomás nehezedik majd egy republikánus képviselőházra, hogy indítsanak vádemelési eljárást” – mondta Cruz.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.