Kirúgták a tisztviselőt, aki kritizálta a lengyel holokauszt-törvényt

A lengyel külügyminisztérium kirúgta a zsidó közösségek megbízottját, Jarosław Marek Nowakot, miután „ostobaságnak” nevezte azt a törvényt, amely tiltja, hogy az országot felelősségre vonják a holokausztban játszott szerepéért.

A lengyel külügyminisztérium kirúgta a zsidó közösségekhez delegált követét, miután ostobának nevezte azt a lengyel törvényt, amely bünteti azokat, akik Lengyelországnak tulajdonítják a holokausztért való felelősséget – írja a Jerusalem Post.

Jarosław Marek Nowak elbocsátását Łukasz Jasina, a lengyel külügyminisztérium szóvivője hétfőn egy Twitter üzenetben jelentette be, indoklás nélkül.
Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter júniusban nevezte ki Nowakot.

Pénteken a brit Jewish News közölt egy interjút Nowakkal, amelyben azt mondta: „A [Holokauszt Emlékezet Intézetről szóló törvény] módosítása a történészek kutatásaira vonatkozóan az egyik legostobább módosítás, amit valaha bármilyen törvényben tettek”.

A 2018-as törvény lehetővé teszi, hogy bárkit bepereljenek, aki azt állítja, hogy Lengyelország vagy a lengyel nép felelős a holokausztért. Olyan történészeket, mint Jan Grabowski és Barbara Engelking, akik a nácikkal kollaboráló lengyelekről írtak, a törvény elfogadása óta beperelték.

Nowak azt mondta: „A bíráknak vagy bárki másnak egyáltalán nincs szerepe ebben a folyamatban. Úgy értem, nem lehet igazán hatékonyan megvitatni egy elméleteket vagy kutatásokat közzétevő könyvet, ha nem végezted el a saját kutatásodat”.

A követ azt is elmondta, hogy Lengyelországnak végül kártérítést kell nyújtania azoknak a zsidóknak, akiknek a holokauszt idején elkobozták a vagyonát – hónapokkal azután, hogy Lengyelország elfogadott egy törvényt, amely ezt gyakorlatilag lehetetlenné teszi.

„Úgy gondolom, hogy egy bizonyos ponton Lengyelországnak valóban el kell jutnia arra a következtetésre, hogy tennünk kell valamit” – jelentette ki Nowak.

Nowak elmondta, hogy tárgyalások folynak a szimbolikus kompenzációról, ahogyan azt Lengyelország néhány szomszédja tette.

Borítókép: A konskiei zsidók deportálása 1942-ben. 

„Halál a zsidókra” – kiabálták a lengyel nacionalisták, miközben elégettek egy zsidókról szóló könyvet

„Több mint 25 éve kísérem figyelemmel a lengyelországi antiszemitizmust, de ilyet még soha nem láttam” – mondta a „Soha többé” rasszizmusellenes csoport egyik vezetője.