Eltanácsolja a zsidózástól Márki-Zayt a Mazsök elnöke

„Előremutató lenne a választási kampányt nem felelőtlen kijelentésekkel megtölteni” – tanácsolja az ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke.

Amint lapunk is megírta, a Facebook közösségi oldalon megjelent élő bejelentkezésében vasárnap este Márki-Zay felháborítónak találta, hogy őt antiszemitának nevezik. Felidézte, hogy korábban azt mondta Arthur Finkelsteinről — a Fidesz korábbi, időközben elhunyt kampánytanácsadójáról –, hogy

„antiszemita, zsidó, homofób, meleg”, akitől Orbán elleste azt a kommunikációs stratégiát, hogy „az ellenfelét vádolja olyan dolgokkal, ami legfeljebb rá igaz”.

Hosszasan fejtegette, hogy Finkelstein szerinte abszolút gátlástalan ember volt, mert zsidó létére antiszemita kampányokat segített, illetve melegházasságban élt, de homofób kampányokat vezényelt le.

„A Fideszben van néhány zsidó is, bár elég kevés. De nagyra értékelem azokat, akik egy ilyen pártban, Bayer Zsolt pártjában felvállalják azt, hogy zsidó származásúak. Nem sok van ilyen, én egyet tudok konkrétan, őt nagyon nagyra becsülöm”

– fogalmazott hétvégi videójában Márki-Zay Péter, de nem nevezte meg, hogy konkrétan kire gondolt..

Erre reagált nyílt levelében Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) kuratóriumi elnöke, melyet teljes terjedelmében közlünk:

„Tisztelt Polgármester úr!

Nagy érdeklődéssel figyelem a már ismétlődő vasárnaponkénti stand up comedy előadásait, amelyek méltán szórakoztatják valamely lepusztult kocsma közepesen erős alkoholos állapotban lévő közönségét.

Már vizionálom jövő vasárnapi bejelentését, amely az eheti megnyilatkozásának folytatásaként a Terror háza bezárásáról és az eredeti funkció visszaállításról szólna. Hiszen a Fideszes zsidók számbavétele nyilván Önnek nem elég. Mindenesetre szólok, ne felejtsen el kihagyni a felsorolásból se, mint fideszest se, mint zsidót!

Amikor Finkelstein urat említette, mint antiszemita zsidót, vajon eszébe jutott-e legfőbb szövetségeseinek egyike, a báránybőrbe bújt náci párt, azaz a Jobbik vezetője? Hiszen nincsenek rosszabbak, mint az öngyűlölők. Bár ezt ön is jól tudja, hiszen nem lehet könnyű egy olyan koalíció miniszterelnök jelöltjének lenni, amely a magyar nemzeti öngyűlöletet a legmagasabb szintre, szinte társadalmi normává emelte a politikai paletta bal oldalán.

Mindezzel együtt úgy gondolom,előremutató lenne a választási kampányt nem felelőtlen kijelentésekkel megtölteni.

Kérem, hogy a zsidóságot ne használja alantas politikai céljai elérése érdekében. Hiszen mint ahogy ebből a levélből is kitűnik, a zsidó társadalom színes, akár politikai, akár bármely más tekintetben.

Kívánok Önnek bölcsességet, önmérsékletet és józan ítélő képességet!

Üdvözlettel:

Szabó György

kuratóriumi elnök”

Márki-Zay számontartja a „fideszes zsidókat”

Az ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje élő videó bejelentkezésben reagált az őt ért antiszemita vádakra.