Ma este beszél először telefonon Naftali Bennett és Orbán Viktor

Naftali Bennett Izraeli miniszterelnök ma este fog először telefonon beszélni magyar kollégájával, Orbán Viktorral, állította a Walla híroldal riportere, Barak Ravid Twitteren — írja az ujkelet.live.

Egy vezető rangú izraeli tisztviselő azt nyilatkozta Ravidnak, hogy a hívást ,,bemutatkozó beszélgetésként” határozták meg.

Orbán Benjamin Netanjahu legnagyobb szövetségese volt az Európai Unióban.

Egy nappal azután, hogy Bennett letette a miniszterelnöki esküt, Orbán gratuláló levelet küldött neki, amelyben megígérte, hogy továbbra is támogatja Izraelt az Európai Unióban és más nemzetközi fórumokon.

Barak Ravid on Twitter: „1 / עדכון מעניין: רה”מ בנט ישוחח הערב בטלפון לראשונה עם מקבילו ההונגרי ויקטור אורבן. בכיר ישראלי אמר לי שהשיחה הוגדרה „שיחת היכרות”. יום אחרי שבנט הושבע לתפקיד אורבן שלח לו איגרת ברכה והתחייב להמשיך בתמיכה בישראל באיחוד האירופי ובפורומים בינלאומיים אחרים https://t.co/a8Tu4CZvs2 / Twitter”

1 / עדכון מעניין: רה”מ בנט ישוחח הערב בטלפון לראשונה עם מקבילו ההונגרי ויקטור אורבן. בכיר ישראלי אמר לי שהשיחה הוגדרה „שיחת היכרות”. יום אחרי שבנט הושבע לתפקיד אורבן שלח לו איגרת ברכה והתחייב להמשיך בתמיכה בישראל באיחוד האירופי ובפורומים בינלאומיים אחרים https://t.co/a8Tu4CZvs2

Jáir Lapid külügyminiszter (Jes Atid) anno az ellenzék vezetőjeként élesen támadta Netanjahut az Orbánhoz fűződő szoros kapcsolata miatt. Azt is állította, hogy Orbán ,,dicsérte a nácikkal együttműködőket”.

Lapid külügyminiszterként „reálpolitikai” irányvonalat vett fel Orbán Magyarországa felé. Beszélt Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel, sőt a tervek szerint Budapestre látogatott volna, de az Oknin házaspár törökországi afférja miatt le kellett mondja az utazást.

Bennett és Lapid nem létesített olyan közeli kapcsolatot Orbánnal, mint Netanjahu, és az a hat hónap, mire az első telefonhívásra sor kerül, hosszú időnek tekinthető. Barak szerint az időzítés határozottan érdekes, és az is, ahogyan erre a beszélgetésre Brüsszelben és Washingtonban tekintenek majd.

Márki-Zay számontartja a „fideszes zsidókat”

Az ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje élő videó bejelentkezésben reagált az őt ért antiszemita vádakra.