Igazságot követelnek a Teherán felett lelőtt gép áldozatainak hozzátartozói

Megemlékeztek az iráni fővárosban szombaton arról, hogy két éve tévedésből lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet Teherán felett.

Az ukrán légitársaság PS752 Teheránból Kijevbe tartó járata 2020. január 8-án zuhant le 176 emberrel a fedélzetén. Többségük iráni és kanadai állampolgár volt.

Három nappal az esetet követően az iráni fegyveres erők elismerték, hogy tévedésből ők lőtték le a Boeing típusú repülőgépet. Irán azzal magyarázta a tévedést, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, ahol amerikai katonákat szállásoltak el. Erre azért került sor, mert az Egyesült Államok előzőleg egy dróntámadásban likvidálta Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz elitegységének vezetőjét Bagdadban.

    A repülőgép lelövésének második évfordulóján az áldozatok több tucat hozzátartozója gyűlt össze a teheráni nemzetközi repülőtér közelében, ahol virágokat, fényképeket és gyertyákat helyeztek el. A közösségi médiában megosztott felvételek szerint a megemlékezők igazságot követeltek.

Az iráni állami televízióban hosszú interjút sugároztak az egyik áldozat anyjával, aki kifogásolta az iráni hatóságok eljárását az ügyben. A nő jelezte: számos kérdés megválaszolatlan maradt, egyebek között az, hogy miért nem törölték a járatot, és miért lőtték ki a rakétát.

Amír-Hosszein Gazizade Hasemi iráni alelnök pénteken felkereste az incidens öt áldozatának sírját Teheránban – számolt be róla az IRNA iráni állami hírügynökség.

Az iszlám köztársaság pénteken bejelentette, hogy megkezdte az áldozatok családjainak kárpótlását.

Iránban még mindig nem tudják, hogy ki a felelős az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért

A Teheránból Kijevbe tartó gépet, 2020. január 8-án az iráni Forradalmi Gárda légvédelme tévedésből lőtte le. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.