Iránban még mindig nem tudják, hogy ki a felelős az ukrán utasszállító repülőgép lelövéséért

Eljárás indult vasárnap Iránban egy katonai törvényszéken a hadsereg tíz tagja ellen a csaknem két éve véletlenül lelőtt ukrán utasszállító repülőgéppel összefüggésben.

    A teheráni bíróság feladata a több mint száz vádló kezdeményezte perben kideríteni, ki felelős a gép lelövéséért, illetve miért hátráltatták a történtek feltárását.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese 2020. január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme tévedésből lelőtte a gépet. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

Az iráni kormány szerint „végzetes hibáról” volt szó a hadsereg részéről, amely riadókészültségben volt, miután egy amerikai drón megölte Bagdadban Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda magas rangú parancsnokát. Az irániak esetleges válaszcsapásoktól tartottak, miután a dróntámadásra megtorlásul rakétákat lőttek ki olyan iraki támaszpontokra, amelyeken amerikai katonák állomásoztak. Az iráni polgári repülési igazgatóság tavaly júliusi jelentése pedig a katonai radar hibás kezelésére, valamint több emberi mulasztásra hivatkozott, amik az ukrán gép lelövéséhez vezethettek.

Tavaly decemberben a teheráni vezetés a halottak hozzátartozóinak fejenként 150 ezer dollárnak megfelelő kártérítést ajánlott fel.

Irán megfizet a lelőtt ukrán repülőgép áldozataiért

Családonként 150 ezer dollár kártérítést ítélt meg az iráni kormány a januárban az iráni légtérben lelőtt ukrán utasszállító gép mind a 176 áldozata hozzátartozóinak.