Európa-szerte utcára mentek az oltásellenesek és vírusszkeptikusok

Franciaországban, Németországban és Ausztriában is tüntettek a kormányok járványpolitikája ellen szombaton.

Több mint százezren tüntettek Franciaországban a párizsi kormány járványpolitikája ellen szombaton, amellyel az eddiginél jobban megnehezítené az oltatlanok életét.

Országszerte 105 200-an vettek részt a megmozdulásokon, csak Párizsban 18 ezren vonultak utcára – közölte a belügyminisztérium.

    Emmanuel Macron francia elnök a héten azt mondta: kifejezetten bosszantani szeretné az oltatlanokat. Szavai országszerte nagy felzúdulást keltettek.

A francia nemzetgyűlésben is heves vita kerekedett csütörtökön, amikor első olvasatban elfogadták a kormány törvénytervezetét, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási igazolássá alakul át. A javaslatot a jobboldali ellenzéki többségű szenátus a jövő héten vitatja meg a végszavazás előtt.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) jelenleg a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken kötelező bemutatni, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a sportlétesítményekben, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben.

Január 15-étől – a törvénytervezet értelmében – ezekre a helyekre kizárólag a háromszor oltottak léphetnek be szabadon, az egy vagy két oltási adaggal rendelkezőknek negatív tesztet is fel kell majd mutatniuk az oltási igazolásuk mellett, az oltatlanok pedig nem vehetik igénybe a szolgáltatásokat. A tervezet 12 éves kortól írja elő az igazolás használatát, de az ellenzéki képviselők javaslatára az iskolai rendezvényekhez csak 16 éves kortól lesz kötelező az oltási igazolás.

    Az intézkedéssel a kormány nyomást akar gyakorolni arra a csaknem 5 millió emberre – az oltásra jogosultak 9 százalékára -, aki még nem kérte a koronavírus elleni oltást.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt. Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 303 669-cel nőtt a fertőzöttek száma, és 143-mal a halálos áldozatoké. A járvány kezdete óta legalább 125 349-en vesztették életüket Covid-19-ben.

A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. Több mint 28,2 millió embernek az emlékeztető oltást is beadták.

Több ezer oltásellenes és vírusszkeptikus tüntetett a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések ellen szombaton Németországban is.

Az egyik legnagyobb megmozdulást Hamburgban szervezték, amelyen körülbelül 16 ezren vettek részt a rendőrség szerint. A szervezők hangosbemondón keresztül figyelmeztették a résztvevőket, hogy viseljenek maszkot és tartsák az előírt távolságot. Ennek ellenére sokan nem tettek eleget a felszólításnak.

    Az egyik tiltakozó Dávid-csillagot viselt a ruháján oltatlan felirattal, ellene uszítás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak – tájékoztatott a rendőrség.

Németország nem engedélyezné a világjárvány elleni zárlatok ellen való tiltakozásul a sárga csillag viselését

Felix Klein antiszemitizmusért felelős biztos szerint az „oltatlanok” feliratú szimbólum viselése a holokausztot bagatellizálja.

Magdeburban, Freiburgban és Schwerinben is sokan tüntettek.

A német fővárosban, Berlinben körülbelül kétszázan tiltakoztak a járvány terjedésének megakadályozását célzó óvintézkedések ellen. Mindenben 2500-an vonultak utcára, hogy hangot adjanak oltásellenes, vírustagadó társaik viselkedésével szembeni elégedetlenségüknek.

    Zwönitzben egy péntek esti tüntetés során pirotechnikai eszközökkel támadtak a rendőrökre. A tiltakozókat végül visszaszorították, mire szétszéledtek. A rendőrség nyomozást indított.

Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter a Welt am Sonntag című hétvégi lapnak úgy nyilatkozott: az oltásellenesek és a vírustagadók elvesztették a mértéket.

    „Egy kis csoport kész lesöpörni a tudományos tényeket az asztalról, és önként magára zárni az ajtót a látszatigazságok világában” – mondta. Lauterbach szerint ez a modern német történelem új és aggasztó fejleménye.

Mintegy 40 ezren tüntettek Bécsben szombaton a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott kormányzati intézkedések, köztük a védőoltás kötelezővé tétele ellen.

    A rendőrség szerint a tiltakozás nagyrészt békés volt, de egy ponton fel kellett tartóztatni a tiltakozókat, mert megpróbáltak áttörni a rendőrségi kordonon, és több embert őrizetbe is vettek. A rendezvényt több mint ezer rendőr biztosította.

Ausztria az első európai uniós tagállam, amely általános oltási kötelezettséget rendelt el. A szabályozás a jövő hónapban lép érvénybe.

Direkt bosszantja az oltatlanokat a köztársasági elnök

„Hogyan csökkentsük ezt a kisebbséget? Elnézést a kifejezésért, de úgy fogjuk csökkenteni, hogy még jobban bosszantjuk” – jelentette ki Macron egy interjúban.