Izrael megszüntette az utazási tiltólistát

Izrael megszüntette az utazási tiltólistát, az izraeliek bárhova utazhatnak, és az érvényes oltási igazolvány birtokában nem kell hét napra karanténba vonulniuk – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

A tiltólistán a különösen fertőzöttnek tekintett Egyesült Államok, és hét másik, koronavírus-fertőzés szempontjából kockázatosnak nyilvánított ország szerepelt, amelyekbe tilos volt belépni. De Nachman As, az egészségügyi minisztérium igazgatója csütörtökön bejelentette e korlátozás eltörlését is.

As kijelentette, hogy a jelenlegi, magas izraeli fertőzési adatok nyomán már nincs értelme az Egyesült Államokra, az Egyesült Királyságra, az Egyesült Arab Emírségekre, Etiópiára, Törökországra, Tanzániára és Svájcra érvényes megkülönböztetésnek.

As a közszolgálati rádiónak nyilatkozva ezt azzal magyarázta, hogy a jelenlegi, mintegy 72 ezer aktív koronavírusos betegnek kevesebb, mint öt százaléka kapta el külföldön a fertőzést.

A döntés csütörtök éjféltől lépett életbe.

Az Izraelbe hazatérőknek továbbra is érvényes negatív tesztet kell felmutatniuk, mielőtt felszállnának a repülőgépre, és újabb tesztelést kell vállalniuk Izraelbe érkezésük után a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren.

Az enyhítés mellett a minisztérium hangsúlyozta, hogy továbbra sem tanácsos külföldre utazni, mert számos ország fertőzöttebb, mint Izrael. Előzőleg már hétfőn feloldották több ország, köztük Magyarország meglátogatásának tilalmát.

Az IDF bevetési osztagot állít fel ortodox nőknek

Ők is szívesen teljesítenének harci feladatokat, de a szemérmességi előírások miatt nem szolgálhatnak férfi katonák társaságában.