Elhunyt Peter Bogdanovich, legendás amerikai rendező

Elhunyt 82 éves korában Los Angelesben Peter Bogdanovich, a Papírhold, a Mi van, doki? és Az utolsó mozielőadás rendezője.

Bogdanovich csütörtök reggel halt meg Los Angeles-i otthonában természetes okokból – közölte a lánya, Antonia Bogdanovich.

Az 1939-ben Kingstonban született, szerb édesapa és zsidó édesanya gyermekeként. Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós darabokban, off-Broadway produkciókban szerepelt. Filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, de a hatvanas évek közepétől a forgatókönyvírástól a vágáson és hangon át a rendezésig kitanulta a szakmát.

1967-ben készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, bemutatkozását némely kritikus egyenesen Orson Welleséhez hasonlította.

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet. Az elégikus kisvárosi ballada nem csak egy generáció életérzését közvetítette, ragyogó látlelet is az illúziók elvesztéséről és a felnőtté válásról. A film nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert. Ezt követően forgatta Barbra Streisand és Ryan O’Neal főszereplésével a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírholdat, amelyért a 10 éves Tatum O’Neal szintén Oscar-díjat kapott.

Szakmai és magánéletében is nehéz évek következtek: új filmjei érdektelenségbe fulladtak (az egyik csapnivaló színvonaláért nyílt levélben kért bocsánatot). Élettársa, Cybill Shepherd elhagyta, s amikor a bánatos rendező egy Playboy-nyuszinál keresett vigaszt, a lányt féltékeny férje meggyilkolta. Bogdanovich csak nehezen tette túl magát a történteken, végül volt szeretője húgát vette feleségül.

A válságból 1985-ben keveredett ki, amikor a Cherrel készített Maszk hosszú idő után újra sikert aratott. A kilencvenes években leforgatta Az utolsó mozielőadás folytatását Texasville címmel, de ez már nem tetszett a közönségnek.

Pályafutása utolsó szakaszában főleg a televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

Halálhírét a filmvilág krémje megrendülten fogadta. „Csodálatos és nagyszerű művész volt” – írta róla egy e-mailben Francis Ford Coppola. Felidézte azt a feledhetetlen élményét, amikor Az utolsó mozielőadás premierjén a közönség felugrott a székből és 15 percig tapsolt.

Guillermo del Toro Twitter-üzenetében „drága barátként, a mozi bajnokaként” írt róla. „Rendezőként remekműveket szült, és zseniális ember volt. Több klasszikus filmes életét és munkásságát örökítette meg és több interjút készített, mint generációjában bárki más” – méltatta.

A Schindler listája piros kabátos kislánya szégyellte, hogy szerepelt a filmben

„Túl szörnyű volt. Sok mindent nem értettem, de biztos voltam benne, hogy soha életemben nem akarom megnézni többé.”