Az olvasásra ítélt neonácinak csak kicsit tetszett a Büszkeség és balítélet

Egy brit bíróság ősszel úgy döntött, hogy nem börtönbe küld egy szélsőséges nézeteket valló fiatalt, helyette inkább arra kötelezte, hogy olvasson. Ben Johnnak a napokban kellett számot adnia arról, hogy is halad – számolt be a Könyves Magazin. 

Ahogy korábban a Neokohn beszámolt róla Timothy Spencer bíró azt mondta a 21 éves Ben Johnnak, hogy addig nem kerül börtönbe, amíg távol tartja magát a fehér felsőbbrendűséget hirdető irodalmaktól, és Jane Austen, William Shakespeare, Thomas Hardy és Charles Dickens könyveit és színdarabjait olvassa.

A De Montfort Egyetem egykori diákjának négyhavonta vissza kell térnie a bíróságra, hogy a bíró tesztelje, hogyan halad az olvasással miután „hajszál híján” elkerülte a börtönt.

A fiatalember Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok és Jane Austen Büszkeség és balítélet című kötetével jelent meg a bíróságon, ahol a bíró kérdésére elmondta, hogy Shakespeare-t jobban élvezte, mint az Austen-könyvet, de „bizonyos mértékig” az is tetszett neki.

Az illetékes bíró elégedettnek tűnt a hallottakkal, a következő meghallgatás időpontját pedig júliusra tűzte ki.

Egy fiatal neonácit a „Büszkeség és balítélet” és más irodalmi klasszikusok elolvasására ítéltek

A De Montfort Egyetem megerősítette, hogy John letartóztatásakor kriminológus hallgató volt, de letartóztatása után azonnali hatállyal felfüggesztették.